Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019

Προβολή του ντοκιμαντέρ «Η Μπάντα…» και παρουσίαση του βιβλίου "Μάρτυρες,100 χρόνια μετά» του Νίκου Ασλανίδη,16.12.19


Στο ανακαινισμένο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής,στο χωριό Αγία Παρασκευή του Δήμου Θέρμης,πραγματοποιήθηκε η 102η προβολή του ντοκιμαντέρ του Νίκου Ασλανίδη "Η μπάντα..." με παράλληλη παρουσίαση του βιβλίου "ΜΑΡΤΥΡΕΣ,100 χρόνια μετά..."
Από τον πρόλογο για να συστήσουμε την "Μπάντα" στο κοινό.



"Σεβαστέ π.Σωτήριε την ευχή σας.
Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί.

Διανύουμε τις τελευταίες ημέρες του 2019, ένα έτος συμβολικό, ορόσημο καθώς συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την έναρξη της τελικής φάσης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Ένα από τα πιο σημαντικά οπτικοακουστικά εργαλεία που είχαμε φέτος στον αγώνα για τη διάδοση της αλήθειας της Γενοκτονίας,υπήρξε το ντοκιμαντέρ «Η Μπάντα…» του έγκριτου και καταξιωμένου δημοσιογράφου Νίκου Ασλανίδη.
Τον Νίκο Ασλανίδη,γνωρίσαμε οι περισσότεροι μέσα από την εξαιρετική του δουλειά στην ΕΤ3, «Αληθινά Σενάρια».
Κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό αλλά είναι αξιοσημείωτο,είναι ότι ήταν από τους πρώτους που οραματίστηκαν να γίνει και στην Ελλάδα ένα περιφερειακό κανάλι όπως στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες κι έτσι ήταν από τους πρωτεργάτες ώστε να στηθεί η ΕΤ3,για να έχει η Θεσσαλονίκη μας,η Μακεδονία μας, η Βόρεια Ελλάδα,η περιφέρεια γενικότερα ένα δικό της χώρο προβολής της ιδιαίτερης πολιτικής,οικονομικής,πολιτιστικής ζωής της.
Ο κ.Ασλανίδης είναι συνδημότης μας,κατοικεί στην Καρδία του Δήμου Θέρμης.Γνωριστήκαμε στις αρχές του 2016 κι από την πρώτη στιγμή έδειξε αλληλεγγύη στο έργο της Επιτροπής για τη Διεθνοποίηση και την Αναγνώριση της Γενοκτονίας «Εύξεινος Λόγος» προσφέροντάς μας υλικό από το αρχείο του για να εμπλουτίσουμε τις σχετικές εκδηλώσεις.Στα τέλη του 2016 είχε να διαλέξει ανάμεσα σε 3 σχέδια για να ετοιμάσει κάτι για τα 100χρονα.Προκρίθηκε η «Μπάντα».
Δόθηκε μεγάλος αγώνας για να ετοιμαστεί και να πάρει μέρος στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης,αγώνας για να ενταχθεί στη σωστή ενότητα για να γίνει όπως πρέπει η προβολή της και κατάφερε τελικά να αποσπάσει 2 βραβεία.
Το βραβείο κοινού Fischer και το πρώτο βραβείο της ΕΡΤ συνοδευόμενο από οικονομικό έπαθλο.
Αλλά η επιβράβευση της «Μπάντας» ήρθε μετά το φεστιβάλ που αστραπιαία ταξίδεψε από τον Έβρο έως την Σπάρτη,από την Πρέβεζα ως την Ορεστειάδα εντός και στο Σίδνεϋ,Λός Άντζελες,Τορόντο,7 πόλεις της Ευρώπης,Γερμανία,Ελβετία,εκτός Ελλάδος για να φθάσουμε σήμερα στην 102η προβολή.
Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς στο Δήμο Θέρμης καθώς η πρώτη προβολή της σε συνεργασία με την εκκλησία έγινε στον Ιερό Ναό  Αγίου Γεωργίου Κάτω Σχολαρίου ενώ σήμερα τη βλέπουμε στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής,στο χωριό Αγία Παρασκευή .Από ένα λιμάνι του Δήμου Θέρμης κατευοδώσαμε την «Μπάντα» στο μακρινό της ταξίδι και σ ένα άλλο λιμάνι του Δήμου μας την υποδεχόμαστε σήμερα,να ξαποστάσει και να συνεχίσει ορμητικότερη.
Στην «Μπάντα» περιγράφεται κυρίως η μαρτυρία του μουσικού της Φιλαρμονικής του Δήμου Κερασούντας,Ιωάννη Παπαδόπουλου, που σώθηκε από θαύμα από τη Γενοκτονία ενώ γίνεται σύντομη αναφορά στον εθνομάρτυρα Παναγιώτη Ερμείδη,στην απίστευτη ιστορία της Παναΐλας,στη σιωπή του παπά Ελλάδιου και στον Ελληνικό Αθλητικό Σύλλογο «Πόντος» του Κολλεγίου Ανατόλια στη Μερζιφούντα του Δυτικού Πόντου,που οδηγήθηκε από το γήπεδο στην αγχόνη.
Όλες είναι μαρτυρίες που περιέχονται και στο βιβλίο,” Μάρτυρες,100 χρόνια μετά» που περιέχει 40 μαρτυρίες, προς τιμήν των  Αγίων Τεσσαράκοντα που μαρτύρησαν στον Πόντο.
Δεν υπάρχει ευαίσθητος άνθρωπος που να μην συγκινηθεί απ΄οσα θα δούμε στην οθόνη.
Σας καλώ όμως να μη μείνουμε στο συναίσθημα αλλά να προχωρήσουμε παραπέρα.
Ας αναλογιστούμε :
Υπάρχουν ομοιότητες σ΄αυτό που συνέβη τότε με ό,τι συμβαίνει σήμερα ;
To μαζικό έγκλημα που στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 353.000 Έλληνες του Πόντου,πάνω από 350.000 Έλληνες της Μικράς Ασίας,πάνω από 300.000 Έλληνες της Θράκης δεν τιμωρήθηκε και επαναλήφθηκε το ΄55 στην Πόλη,το ΄74 στην Κύπρο,διαχρονικά εναντίον των Κούρδων.
Ετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε Χριστούγεννα υπό την απειλή θερμού επεισοδίου και ενδεχομένως και πολέμου.
Πιστεύω ακράδαντα το ρηθέν από τον πρωτεργάτη του ποντιακού ζητήματος,Μιχάλη Χαραλαμπίδη ;”Ένα είναι το πρόβλημα της περιοχής :το τουρκικό.»
Άρα μία είναι και η λύση :Η Ανάδειξη,η Αναγνώριση και η Διεθνοποίηση της Γενοκτονίας.

Σκοπό που υπηρετούν και το ντοκιμαντέρ και το βιβλίου του Νίκου Ασλανίδη.
Κλείνοντας,θα ήθελα να του αφιερώσω ένα απόσπασμα από τους λόγους του εθνομάρτυρα-δημοσιογράφου ,Νίκου Καπετανίδη ,που ξέρω πόσο τον αγαπάει και τον εμπνέει.
«Η δημοσιογραφική ηθική χρεωστεί αντλήσει δύναμιν από το φως αυτό και η δημοσιογραφική γλώσσα δεν έχει το ίδιον χρώμα και τον ίδιον τόνον με την γλώσσαν του όχλου και την γλώσσαν των μαζών.Και παλαίει με μύρια εμπόδια, πίπτει συνήθως και θρυμματίζεται και αφανίζεται.Αι μικρολογίαι και αι εμπάθειαι και οι μωροδοξίαι και όλα αυτά τα μαύρα στίγματα που πληθαίνουν εις την σύγχρονον κοινωνίαν, δεν έχουν τόπον γύρω εις τον βωμόν της δημοσιογραφικής θυσίας. Γύρω εις την ιερότητα ενός υπέρτατου καθήκοντος. Η δημοσιογραφική ηθική και η δημοσιογραφική γλώσσα είναι ίδιον των ΑΡΙΣΤΩΝ, όχι των ανίδεων,των χαμηλών,των εμποροβιομηχάνων της ιδεολογίας. Κοινωνίαι μέσα εις τας οποίας αναλάμπτει πλούσια και υπέροχα η απροκάλυπτος ηθική της δημοσιογραφίας και αντιλαλεί ως ευφρόσυνος μουσική η γλώσσα της Δημοσιογραφίας. Κοινωνίαι παρόμοιαι έχουν πολλά δικαιώματα εις την ελπίδα.Εις την ελπίδα κάποιου ανηφορίσματος από κάτω από την σκάλαν του κακού.»
Νίκος Καπετανίδης,ο 40ος μάρτυρας του βιβλίου «ΜΑΡΤΥΡΕΣ,100 χρόνια μετά…»

Ευχαριστούμε τον δικό μας,Πόντιο δημοσιογράφο Νίκο Ασλανίδη για την ελπίδα που μας έδωσε και την ανιδιοτελή προσφορά του στην πατρίδα.

Καλά Χριστούγεννα
Είθε ο Χριστός να γεννηθεί στις καρδιές μας."



Κατόπιν πήρε το λόγο ο Νίκος Ασλανίδης ο οποίος μας ανέλυσε γιατί έκανε το ντοκιμαντέρ και το βιβλίο κι αφού συνέκρινε τις επιτυχίες για Αναγνώριση του Αρμενικού Λαού με τις φτωχές δικές  μας, μας κάλεσε να προβληματιστούμε καθώς επίσης και για την ένταξη της Γενοκτονίας στα σχολικά εγχειρίδια.Είναι ντροπή να διδάσκεται η Γενοκτονία στις Η.Π.Α. και να βγαίνει εκτός στην πατρίδα Ελλάδα.Κι επιτέλους η ελληνική Πολιτεία να διεκδικήσει τηn Αναγνώριση της Γενοκτονίας.

Η προβολή του ντοκιμαντέρ γέμισε συναισθήματα το κοινό,πείσμα και θέληση να μάθουν περισσότερα και να πράξουν περισσότερα.
Η εκδήλωση έκλεισε με τον αιδεσιμώτατο πατέρα Σωτήριο Τριανταφυλλίδη, που χαρακτήρισε συγκλονιστικό το ντοκιμαντέρ και επεσήμανε το γεγονός ότι όταν ο πρωταγωνιστής συνάντησε τον Έλληνα στρατιώτη, ο στρατιώτης του ζήτησε να πει το "Πάτερ ημών" και το "Πιστεύω" ως απόδειξη Ελληνισμού.Αναρωτήθηκε εάν σήμερα ζητούσαν σε μας ή  ή στα παιδιά μας κάτι ανάλογο θα τα κατάφερναν ;
Μας κάλεσε ν΄αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να διδάξουμε στα παιδιά τις βασικές προσευχές.
Τόνισε ότι Ελληνισμός και Ορθοδοξία είναι έννοιες ταυτόσημες,δεν νοείται Ρωμιός που να μην είναι Ορθόδοξος και το αντίστροφο. 





Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ΄θά ρθει η Ανάσταση με την Αναγνώριση και τη Διεθνοποίηση της Γενοκτονίας και κάλεσε όλους τους παρευρισκόμενους να συμβάλλουν στον αγώνα παίρνοντας ένα βιβλίο ,ώστε οι "Μάρτυρες..." να φθάσουν σε κάθε σπίτι της Αγίας Παρασκευής.
Η βραδιά έκλεισε με τον κ.Νίκο Ασλανίδη να δέχεται συγχαρητήρια και την ευγνωμοσύνη του κοινού για την προσφορά του.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου