Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019

Μυστικά περάσματα της Βυζαντινής Θεσσαλονίκης


Και ξαφνικά τους έπιασε ο πόνος για τη Βυζαντινή Θεσσαλονίκη.Την πόλη που σε κάθε βήμα συναντάς τόπους μαρτυρίου και χνάρια Αγίων για τα οποία γενικά δεν τους καίγεται καρφάκι.
Αυτά αν αναδείκνυαν θα βούλιαζε η Θεσσαλονίκη από ορθόδοξους τουρίστες απ όλη την Οικουμένη.Αλλά έχουν άλλο target group !



Την Παρασκευή 29 Μαρτίου του 2018,(Γ΄Χαιρετισμοί) ήρθε στη Θεσσαλονίκη ένας πολύ καλός φίλος από την Σπάρτη και τον κάλεσα να τον ξεναγήσω στα μυστικά μονοπάτια της Βυζαντινής Θεσσαλονίκης.
Η περιήγηση άρχισε από το άγαλμα του Αρχιστράτηγου Θεόδωρου Κολοκοτρώνη,στην Τσιμισκή,το καμάρι του Μωρηά που διδάσκει στους αιώνες το δρόμο για την ελευθερία.
Πρώτη στάση : Ο Ιερός Ναός Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης,Ιπποδρομίου στα θεμέλια του οποίου ανακαλύφθηκε το 1972 πήλινη λάρνακα με υπολείμματα οστών και υφάσματος ανανεμειγμένα με τέφρα που αποδίδονται στον Όσιο Κύριλλο Θεσσαλονίκης.
http://www.saint.gr/675/saint.aspx
|Κατόπιν ένα πέρασμα από τον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου όπου κάποτε σε τηλεοπτική εκπομπή είχα δει ότι έχουν φέρει μια σπάνια εικόνα της Παναγίας της Γαλακτοτροφούσας από την Μικρά Ασία.
Ανεβήκαμε προς την Εγνατία,έξω από τον Ιερό Ναό της Υπαπαντής του Χριστού,υπάρχει ένα μικρό παρεκκλήσι προς τιμήν του Αγίου Μιχαήλ του Μαυρουδή εκ Γρανίτσης Αγράφων.
http://www.saint.gr/1254/saint.aspx



Ήταν πια 17.30 η ώρα και πήγαμε στην α΄ακολουθία των Χαιρετισμών στην Παναγία Δεξιά.Στη μέση αντίγραφο της Παναγίας του Κύκκου,της"αδελφούλας"της ΠαναγίαςΣουμελά,κόσμος πολύς,συγκίνηση μεγάλη και μετά το πέρας της ακολουθίας φύγαμε γεμάτοι ελπίδα και βεβαιότητα για την προστασία της Υπερμάχου Στρατηγού για μας,για την πατρίδα μας.



Από εκεί κατευθυνθήκαμε σ ένα αγαπημένο προσκύνημα,το Βαπτιστήρι,την Κατακόμβη του Τιμίου Προδρόμου όπου εικάζεται ότι μαρτύρησε ο πολιούχος μας Άγιος Δημήτριος.Περάσαμε απέναντι,στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας,την δική μας Αγιά Σοφιά,την ελεύθερη όπου αποθησαυρίζεται η λάρνακα με τα λείψανα του Αγίου Βασιλείου Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης.
https://www.impantokratoros.gr/agios-vasileios-thessalonikhs.el.aspx



Έπειτα στην Ιερά Μονή της Αγίας Θεοδώρας της εν Θεσσαλονίκη,με τις λάρνακες της Αγίας και του Οσίου Δαυϊδ του εν Θεσσαλονίκη κι από εκεί στον Άγιο Μηνά,στην πύλη του οποίου απαγχονίστηκε ο Όσιος Χριστόδουλος ο Κασσανδρινός και μέσα στο προσκυνητάρι υπάρχει εικόνα του Αγίου Φαντίνου.
http://agiosminas.gr/2017/07/%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B9%CE%BD%CF%8C-%CE%BC%CE%B1%CF%82-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CF%85%CE%B3%CE%AE%CF%81%CE%B9/

Τόσα πολλά για ένα απόγευμα,τόσο λίγα από τον ρωμέικο πλούτο μιας πόλης που βρίσκεται τόσο
κοντά στο Άγιον Όρος που λες ο αέρας έρχεται μυρωμένος από τις προσευχές των επίγειων αγγέλων.
Είναι ευλογία να ζεις στη Θεσσαλονίκη !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου