Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

Από την παιδεία του Έθνους στην α-παιδεία του σήμερα.




Από την εκπομπή "Γράμματα Σπουδάματα" του δασκάλου-θεολόγου Δημήτρη Νατσιού
που προβλήθηκε στο κανάλι 4Ε
με θέμα :"Από την παιδεία του Έθνους
στην α-παιδεία του σήμερα."
1η προβολή :17.4.18




   Ως πολύτεκνη μητέρα και ενεργό μέλος του γονεϊκού κινήματος, συγκρίνοντας την παιδεία που έλαβε στο δημόσιο ελληνικό σχολείο η δική μου γενιά με τη σημερινή, συμπεραίνω ότι η τωρινή ωχριά και είναι πολύ φτωχή σε σχέση με τη δική μας.
   Κανονικά τα παιδιά μας θα έπρεπε να έχουν πολύ καλύτερη μόρφωση από ΄μας αλλά πληθαίνουν οι φωνές που καταγγέλουν ότι κάθε πέρσυ και καλύτερα.
   Ποια ήταν η παιδεία του έθνους που λάβαμε εμείς ;
 Η ποδιά μας η γαλανόλευκη
η ιστορική μας ορθογραφία, το πολυτονικό,
οι έλληνες λογοτέχνες, ποιητές,το δημοτικό μας τραγούδι,
η πατριδογνωσία,
ο συχνός εκκλησιασμός με τους συμμαθητές μας από κάθε φυλή,
η υπερχιλιόχρονη ιστορία μας
οι αλησμόνητες σχολικές μας γιορτές και παρελάσεις.
Όταν τα σχολειά μας έβγαζαν Ελληνάκια χριστιανόπουλα.
Καλούς κ΄αγαθούς πολίτες.

   Και η α-παιδεία του σήμερα :
Από που ν΄αρχίσουμε και που να τελειώσουμε !
Απ΄τους "φακέλους" θρησκευτικών ;
Τα
project τύπου "θεματική εβδομάδα" ;
Την τσάντα στο σχολείο ;
Tην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας από συνταγές μαγειρικής και οδηγίες χρήσης καφετιέρας ;
Tα μαθηματικά που τους λείπουν η τάξη και η λογική σειρά ;
Tις εθνικές σχολικές γιορτές που τείνουν προς το καρναβάλι και το καρναβάλι που τείνει να γίνει εθνική εορτή ;
Τη διαπόμπευση Αγίων και Ηρώων ;
Την ιστορία που έχει περισσότερες λευκές σελίδες απ΄ότι γραμμένες ;
Ο κατάλογος της ντροπής είναι μακρύς.
Σ΄ένα σημείο συμφωνούμε όλοι.
Ήρθε η ώρα οι γονείς να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και ν΄απαιτήσουμε ρωμέϊκη παιδεία.
Έχουν περάσει 12 χρόνια από την καθ΄ολοκληρίαν αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος.
Τα περιστατικά βίας στα σχολειά αυξάνονται δια ασήμαντον αφορμήν.
Σπείραμε ανέμους,θερίζουμε θύελλες.
Επιστροφή στις ρίζες μας ολοταχώς.
Αυτή η ανωμαλία (και στην παιδεία) πρέπει να σταματήσει.
Είναι εθνική επιταγή.





Δέσποινα Στεφανίδου
Πολύτεκνη μητέρα
Μέλος της Επιτροπής για τη Διεθνοποίηση και την Αναγνώριση της Γενοκτονίας "Εύξεινος Λόγος".



Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

Η διαχρονικότητα του Τουρκικού επεκτατισμού- 25.4.18




Εισήγηση για την εκδήλωση του Κινήματος Άρδην ρήξη Ιωαννίνων 

"Η διαχρονικότητα του Τουρκικού επεκτατισμού". 25.4.18.

Χριστός Ανέστη
Καλή αρχή στο Άρδην  Ρήξη Ιωαννίνων.
Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση, δυστυχώς μια σοβαρή οικογενειακή περιπέτεια υγείας , μου στερεί τη δυνατότητα να παρευρεθώ στην αξιόλογη εκδήλωσή σας ,ελπίζω να τα πούμε στο μέλλον υπό καλύτερες συνθήκες.

Η 24η Απριλίου είναι η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Τούρκους, από το 1915 - 1918,της πρώτης Γενοκτονίας του 20ου αιώνα.Το πρώτο έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας που 103 χρόνια μετά τη συμβολική λήξη του ,παραμένει ατιμώρητο.
"Η Τουρκία δεν έχει Ιστορία
έχει μόνο ποινικό μητρώο"
έλεγε χαρακτηριστικά ο αείμνηστος Νεοκλής Σαρρής, που οι συμβουλές του παραμένουν διαχρονικές και καλό είναι ν΄ανατρέχουμε σε περιόδους κρίσης με τη γείτονα όπως την τωρινή.
Είχε προηγηθεί το "Μαύρο Πάσχα" των Θρακών, στις 6 Απριλίου του 1914 ,η κορύφωση των διώξεων που κατέληξε σε συνολική εκδίωξη των ελληνικών πληθυσμών από την Ανατολική Θράκη,
Στη συνέχεια οι τούρκοι επιδόθηκαν στη συστηματική Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, 1919-1923, τα πιο φρικτά εγκλήματα εναντίον αμάχων,ανυπεράσπιστων ανθρώπων, παιδιών,νέων,γέρων,ανδρών,γυναικών ,
Η Γενοκτονία άρχισε το 1908 από τους Νεότουρκους και την ολοκλήρωσαν οι Κεμαλικοί.

   Στοίχισε τη ζωή 3.500.000 Ελλήνων, Αρμενίων, Ασσυρίων. Πάνω από 1.000.000 οι ΄Ελληνες, πάνω από 353.000 στον Πόντο ,πάνω από 350.000 στην Μικρά Ασία, πάνω από 300.000 στη Θράκη.
Η Γενοκτονία είχε φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς. Οι φυσικοί ήταν οι Τούρκοι,οι ηθικοί αυτουργοί ήταν οι Γερμανοί ,αυτοί κατέστρωσαν το σχέδιο και τοποθετήθηκαν σε θέσεις κλειδί στο στράτευμα,ώστε να επιβλέπουν την υλοποίησή του.
 * Π.χ.Λίμαν Φον Σάντερς, αρχηγός του τουρκικού επιτελείου,Στρατηγός  Ζέλεντορφ, Γενικός Επιθεωρητής, 20 Γερμανοί,ανώτεροι αξιωματικοί είχαν θέσεις μεγάλης σημασίας, ο γερμανόφιλος Εμβέρ ήταν υπουργός Στρατιωτικών.

*Στοιχεία από το βιβλίο :
Kεμαλισμός και Ναζισμός του Θεοφάνη Μαλκίδη,
Δρος Κοινωνικών Επιστημών.
 
Για τους άνδρες οι Γενοκτόνοι επεφύλαξαν τη μοίρα :
Α) Των αμελέ ταμπουρού, τάγματα εργασίας όπου δούλευαν σε απάνθρωπες συνθήκες μέχρι να χάσουν τη ζωή τους.
Β)Τους έστειλαν σε ένα "Άουσβιτς εν ροή", σε ατέλειωτες πορείες θανάτου που δεν έφταναν ποτέ στον προορισμό τους μέχρι να καταλήξουν.
Γ) Στην Αμάσεια τους έστειλαν στην αγχόνη
Δ)Τους βασάνισαν και τους σκότωσαν.
   Πεθαίνοντας ο άνδρας έμενε πίσω η σύζυγος, η χήρα να έχει να φροντίσει τους γονείς ή τα πεθερικά, γιατί η οικογένεια ήταν πατριαρχική και ζούσαν και με τους μεγαλύτερους συγγενείς και τα παιδιά ,τόσο για τη συντήρηση όσο  για την επιβίωσή τους και να καταφέρουν να φθάσουν στη μητρόπολη Ελλάδα σώοι κι αβλαβείς.
   Πολλές γυναίκες γλύτωσαν τον βιολογικό θάνατο αλλά υπέστησαν ένα χειρότερο έγκλημα που τις στιγμάτισε για πάντα.Τις βίασαν.
Υπάρχουν αναφορές από υπηρεσίες των Η.Π.Α. κυρίως απο την
Near East, αλλά και πολλές άλλες φιλανθρωπικές οργανώσεις ότι στο λιμάνι της Σμύρνης κατέγραψαν χιλιάδες κορίτσια που ήταν σε κατάσταση εγκυμοσύνης.Αυτά τα παιδιά όταν ήρθαν στην Ελλάδα έκαναν έκτρωση γιατί τα κυοφορούμενα έμβρυα δεν ήταν δικά τους και έμειναν με κατεστραμμένη ψυχή μέχρι το τέλος της ζωής τους.
Υπάρχει επίσης αναφορά του Μητροπολίτη Γερμανού της Αμάσειας  όπου περιγράφει πως σκότωσαν τον άμαχο πληθυσμό και βίασαν ανεξαιρέτως  τα παιδιά και τις παρθένες της περιοχής, τις ωραιότερες τις έκλεισαν σε χαρέμια. Μείναν πάρα πολλοί πίσω, γυναίκες και παιδιά που  τους κλείσαν σε χαρέμια και πέρασαν τη ζωή τους ως αντικείμενα σεξουαλικής εκμετάλλευσης.
   Από τη Γενοκτονία υπολογίζουμε ότι προέκυψαν περί τα 100.000 ορφανά, από αυτά γύρω στις 30.000 υπολογίζεται ότι πήγαν στην Αμερική ,με μεσολάβηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.Εκεί το 90% περίπου δόθηκε σε άτεκνες οικογένειες.30.000  παιδιά υπολογίζεται ότι έμειναν στην Τουρκία όπου άλλα τα πήραν σε σπίτια, αλλά τα περισσότερα κλείστηκαν σε ορφανοτροφεία.
Επίσης υπολογίζεται ότι είχαμε πάνω από 60.000 αγνοούμενους.Μια άγνωστη πτυχή, που έγινε ευρύτερα γνωστή από τη δημοσίευση μαρτυριών, όπως το βιβλίο του Γιώργου Ανδρεάδη," Ταμάμα,η αγνοούμενη του Πόντου".
Με την περιβόητη Ανταλλαγή των πληθυσμών,ξερριζώθηκαν πάνω από 1.500.000 Έλληνες από τις εστίες τους στην καθ΄ημάς Ανατολή και ξεκίνησαν τη ζωή τους απ΄την αρχή στη μητρόπολη Ελλάδα φέροντας στις ψυχές τους πληγές ανοιχτές, της Γενοκτονίας και της προσφυγιάς.

Κι ενώ όλα αυτά τα δεινά συνέβησαν στην πατρίδα μας, η τότε πολιτική ηγεσία επιδόθηκε στην πολιτική της "ελληνοτουρκικής φιλίας" μέσα σε χιλιάδες εισαγωγικά.
Το 1932,ο γενοκτόνος Κεμάλ προτείνεται από τον Ελευθέριο Βενιζέλο για Νόμπελ
Eιρήνης ! Αυτό το παράδοξο,το συναντούν ακόμη,οι επιστήμονες που ταξιδεύουν στο εξωτερικό αγωνιζόμενοι για τη Διεθνοποίηση και την Αναγνώριση της Γενοκτονίας.
"Πως μας λέτε ότι υποστήκατε Γενοκτονία,όταν ο πρωθυπουργός σας πρότεινε τον πρωταίτιο για Νόμπελ Ειρήνης ;"
Είναι το πιο κραυγαλέο αλλά όχι το μοναδικό παράδειγμα, πολιτικής κατευνασμού, ραγιαδισμού και συνεχών υποχωρήσεων σε μία μονίμως αναθεωρητική δύναμη ,όπως είναι η Τουρκία, που την επομένη ημέρα από τη Συνθήκη της Λωζάννης,άρχισε να αμφισβητεί τα συμφωνηθέντα,να διεκδικεί και να καταπατά κάθε έννοια διεθνούς δικαίου για να φθάσουμε στην πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου της Ερντογάν, που μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιούλη ΄16 έχει συγκεντρώσει  τόσες εξουσίες ώστε να θυμίζει μάλλον μονάρχη, από την πρώτη επαφή με τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας,να θέσει θέμα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης και επισήμως και μέσα στη δική μας επικράτεια.
Η Γενοκτονία των αρχών του αιώνα που  δεν τιμωρήθηκε ,επαναλήφθηκε.Ο μαθητής  Χίτλερ, του δασκάλου Κεμάλ,στον οποίο έτρεφε μεγάλη εκτίμηση και θαυμασμό, άρχισε το δικό του απάνθρωπο έργο με το δόγμα : "Ποιός θυμάται τους Αρμένιους ; "
Στην Ελλάδα,πολλοί που γλύτωσαν από το μαχαίρι του δασκάλου στην Ανατολή,βρήκαν τραγικό θάνατο από τις θανατηφόρες ορδές του μαθητή Χίτλερ.Μεσόβουνο,Πύργοι Εορδαίας,ορφανά παιδιά στο ορφανοτροφείο της Κέρκυρας που βομβαρδίστηκε από τους Ιταλούς του Μουσολίνι.
1170 μαρτυρικά χωριά στην περίοδο της Κατοχής,με μεγαλύτερα Ολοκαυτώματα στο Χορτιάτη,στα Καλάβρυτα, στα Κερδύλλια,στο Κομμένο της Άρτας,Λιγκιάδες,Μουσιωτίτσα και άλλα πολλά.
Χρειάζεται μεγάλος και επίμονος αγώνας για να διεκδικήσουμε τις Γερμανικές επανορθώσεις για την καταστροφή της  χώρας μας στην Κατοχή.
Όπως το ίδιο μεγάλος και ανυποχώρητος αγώνας χρειάζεται για την Αναγνώριση της Γενοκτονίας .
Η πολιτική ηγεσία της χώρας μας προέβη στο διάβα του χρόνου, επανειλημμένως σε πράξεις για την ενίσχυση της δήθεν ελληνοτουρκικής φιλίας.
Έτσι καταγράφεται ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ως πρωθυπουργός της Ελλάδας το 1959 να καταθέτει στεφάνι στο Μαυσωλείο του Μουσταφά Κεμάλ.Με νωπές ακόμη τις πληγές του Ελληνισμού της Πόλης από τα Σεπτεμβριανά του ΄55,που αποδεκάτισε τη ρωμέικη κοινότητα της Βασιλεύουσας.
Το 2008,ο συνονόματός του Κώστας Καραμανλής το ίδιο.
Κουμπαριές Καραμανλή-Ερντογάν και ζεϊμπεκιές του υπουργού εξωτερικών Γεωργίου Παπανδρέου το 2001, είναι χαρακτηριστικές επιλογές της ολοένα και πιο ενδοτικής στάσης στη γείτονα χώρα-σύμμαχο του ΝΑΤΟ η οποία έχει εισβάλλει το 1974 στην Κύπρο, αρπάζοντας το 40 % του νησιού, εξανδραποδίζοντας τους Έλληνες Κύπριους, βιάζοντας,σκοτώνοντας,αφήνοντας 1619 αγνοούμενους, που ακόμη ανακαλύπτουμε τις σωρούς τους και κηδεύουμε στη Μεγαλόνησο,κάθε Σ/κ, μία ή δύο κηδείες.
Διεκδικεί διαρκώς και περισσότερα, σχέδιο "Ανάν",Διάσκεψη της Γενεύης, διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.
Επιμένει στις διεκδικήσεις της στη Θράκη. Με ορμητήριο το Τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής, επιδίδεται σε μία συνεχή πολιτική τουρκοποίησης της Μουσουλμανικής μειονότητας,δυναμιτίζοντας την ειρηνική συνύπαρξη των δύο κοινοτήτων χριστιανών και μουσουλμάνων.
Καθημερινές προκλήσεις στο Αιγαίο.Με την πρόσφατη τραγική κατάληξη στη Σκύρο του πιλότου του
Miraze 2000-5,Γιώργου Μπαλταδώρου,που μέλλει να εξιχνιαστεί, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας,σοκαριστικά στοιχεία, για 580 πιλότους από το 1950,125 από το 1990, που έχασαν τη ζωή τους,στο καθήκον,υπηρετώντας την πατρίδα, την εδαφική της ακεραιότητα και τα θαλάσσια σύνορά της,που ναι, έχει.

   Μερικές από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της γείτονος  τα τελευταία 30 χρόνια :
**Tο 1986 έχουμε μάχη φυλακίων στον Έβρο με νεκρούς 1 Έλληνα και τουλάχιστον 5 Τούρκους, με άγνωστο αριθμό Τούρκων τραυματιών. To 1987 βγαίνει το «Σισμίκ», απειλείται πόλεμος στο Αιγαίο, η Ελλάδα κλείνει την αμερικανική βάση της Νέας Μάκρης, μέχρι που οι Α. Γ. Παπανδρέου και Τ. Οζάλ καταλήγουν σε «όχι πόλεμο». To 1992 σκοτώνεται σε αερομαχία στο Αιγαίο ο Υποσμηναγός Νικόλαος Σιαλμάς, όταν οι Τούρκοι καταρρίπτουν το μαχητικό του, Mirage F1. To 1996 κατάλαμβάνουν μία από τις ελληνικές βραχονησίδες Ίμια, και σκοτώνουν τους Έλληνες αξιωματικούς Χριστόδουλο Καραθανάση, Παναγιώτη Βλαχάκο και Έκτορα Γιαλοψό καταρρίπτοντας το ελαφρό και μη πολεμικό ελικόπτερό τους. Στις 9/10/1996 σε αερομαχία στο Αιγαίο σκοτώνεται ο Τούρκος πιλότος Ναΐ Ερντογάν, ενώ διασώζεται ένας δεύτερος, ο οποίος περιθάλπεται και παραδίδεται σώος στους Τούρκους. Στις 23/5/2006 σκοτώνεται σε αερομαχία ο Σμηναγός Κωνσταντίνος Ηλιάκης, ενώ διασώζεται ο Τούρκος αντίπαλός του παρά το ότι είχε καταπέσει και το δικό του αεροσκάφος. Στις 17/1/2018 τουρκικό περιπολικό πλοίο ακουμπάει πλευρικά με μεγάλη ταχύτητα την ελληνική κανονιοφόρο Νικηφόρος στα Ίμια. Τα μεσάνυχτα 12/2/2018 τουρκικό πλοίο προσπαθεί να εμβολίσει το ελληνικό περιπολικό του Λιμενικού, Γαύδος. Στις 10 το πρωί της Παρασκευής 2 Μαρτίου 2018 οι Τούρκοι συλλαμβάνουν στον Έβρο δύο Έλληνες στρατιωτικούς τους Άγγελο Μητρετώδη (Ανθυπολοχαγό) και τον Δημήτρη Κουκλατζή (λοχία ΕΠ.ΟΠ)

Πηγή : Μελίνα Καραπαναγιωτίδου,δημοσιογράφος

Ως επιτροπή για τη Διεθνοποίηση και την Αναγνώριση της Γενοκτονίας "Εύξεινος Λόγος" εδώ και ένα χρόνο,αναδεικνύουμε την υπόθεση του συμπατριώτη μας Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί που γεννήθηκε στην Μπάφρα του Πόντου το 1974,μεγάλωσε ως τούρκος εθνικιστής,μετά τη στράτευσή του και την αιχμαλωσία του στους Κούρδους ανακάλυψε την ελληνική του καταγωγή, έγινε ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διώχθηκε, φυλακίστηκε,απελευθερώθηκε και τελικά τον συνέλαβαν στις 22-4-17,με την κατηγορία της προσβολής του Κεμάλ,του Ερντογάν, τρομοκρατία και υποκίνηση σε ανυπακοή, και παραμένει έγκλειστος σε λευκό κελί στις φυλακές τύπου Τ στο Σιρνάκ στο τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν..Χιλιάδες πολίτες είναι έγκλειστοι στις τουρκικές φυλακές για ελάχιστες αιτίες.
Στο κράτος- φυλακή του Χίτλερ Ερντογάν, στη χώρα με τις περισσότερες φυλακές στον κόσμο, με τους περισσότερους φυλακισμένους στον κόσμο! Η Γενοκτονία συνεχίζεται. Πρόσφατο παράδειγμα η δασκάλα από την Αδριανούπολη που επιχείρησε να γλυτώσει από το καθεστώς Ερντογάν διασχίζοντας με βάρκα τον ποταμό Έβρο και πνίγηκε μαζί με τα δυό παιδιά της.

Είναι η Τουρκία που εκβιάζει την Ελλάδα μέσω των αλυτρωτικών πολιτικών των Τιράνων και των Σκοπίων.

Τι μέλλει γενέσθαι :
O Ελληνικός λαός δείχνει να ξυπνά από την αρχή του 2018.Ευχάριστη έκπληξη η μαζική συμμετοχή στο Συλλαλητήριο για το όνομα της Μακεδονίας στις 21 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη.
Ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή στο Συλλαλητήριο της Αθήνας στις 4 Φλεβάρη.
Ευθύς αμέσως μετά την αιχμαλωσία των Μητρετώδη,Κούκλατζη προέβη σε εμπάργκο της αγοράς της Αδριανούπολης και απέναντι το πήραν το μήνυμα.
Δυστυχώς κράτησε λίγο.Για να έχουμε ειρήνη,πρέπει να είμαστε έτοιμοι για πόλεμο και απέναντι να εννοήσουν ότι θα έχουν μεγάλο κόστος αν το επιχειρήσουν.Χρειάζονται ισχυρές απαντήσεις αποτροπής.
Το εμπάργκο πρέπει να συνεχιστεί σε όλους τους τομείς.
Όχι στις εκδρομές στην Τουρκία και το λέω με μεγάλο προσωπικό κόστος,είμαι ποντιακής καταγωγής και θα ήθελα να μπορώ να προσκυνήσω στα κατεχόμενα χώματα των προγόνων μας και να συμμετέχω στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στη παλαίφατη Μονή της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο.Όχι, τώρα.
Όχι στις αγορές τουρκικών προϊόντων, μεγάλη προσοχή στις λαϊκές αγορές όπου αντικείμενα καθημερινής χρήσης φτιάχνονται απέναντι.
Όχι και στις πολιτιστικές ανταλλαγές.
Θεωρώ ανεπίτρεπτη την πρόσφατη συναυλία δημοφιλούς τραγουδιστή στην Άγκυρα στις 25 Μαρτίου και τη Μεγάλη Τρίτη στην Κωνσταντινούπολη, με θρησκευτικό περιτύλιγμα δημοφιλούς τραγουδίστριας.
Όχι στα τουρκικά σήριαλ.Η τηλεθέαση αυτών των προπαγανδιστικών προϊόντων,συνιστά πολιτισμική σκλαβιά.
Ναι, στην εισαγωγή της ιστορίας των δύο λαών στα σχολικά βιβλία.Η γνώση είναι δύναμη.
Απαιτούμε από την πολιτική ηγεσία απαντήσεις στην προπαγάνδα της Τουρκίας, που αντλούνται από τη Μνήμη,την Ιστορία,την Αλήθεια και το Δίκαιο.
Καλή δύναμη στον αγώνα για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας.

Δέσποινα Στεφανίδου ,
Μέλος της Επιτροπής για τη Διεθνοποίηση και την Αναγνώριση της Γενοκτονίας "Εύξεινος Λόγος"







Πέμπτη 5 Απριλίου 2018

Αχ χελιδόνι μου...πως να πετάξεις μέσα σε λευκό κελί ;

Αχ χελιδόνι μου...
πως να πετάξεις μέσα σε λευκό κελί ;




Κάποιες σκέψεις με αφορμή τις δύο πρόσφατες συναυλίες καλλιτεχνών στο γειτονικό κράτος-φυλακή που είναι δημοφιλείς και αγαπητοί στο ευρύ κοινό.Νταλάρας και Γλυκερία είναι ερμηνευτές τραγουδιών μεγάλων δημιουργών.Και σε πολλές περιπτώσεις έχουν ταυτιστεί τραγούδι, δημιουργός κι ερμηνευτής.Αν για παράδειγμα αναζητήσουμε στο youtube το τραγούδι "Αχ χελιδόνι μου" βγαίνουν δέκα βίντεο με τον Νταλάρα κι ένα δυό με άλλους ερμηνευτές.
Αυτοί λοιπόν οι δημιουργοί όταν την Ελλάδα την έσκιαζε η μαύρη σκλαβιά της Χούντας, δε σιώπησαν, δεν συνεργάστηκαν αλλά κατήγγειλαν το απάνθρωπο καθεστώς αλληγορικά όπως το παραπάνω τραγούδι αλλά όλοι ξέρουμε γιατί δεν μπορεί να πετάξει το χελιδόνι.Τι θα έλεγε ο Μάνος Λοΐζος σήμερα, που οι ερμηνευτές του έργου του, που κέρδισαν την αγάπη του κόσμου με τα δικά του τραγούδια αντίστασης ,συνεργάζονται με ένα καθεστώς ακόμη πιο αδίστακτο και απάνθρωπο ;
 Τυχόν σύγκριση με τη Σοφία Βέμπο τη θεωρώ ατυχή. Η Βέμπο τραγουδούσε στους Έλληνες στρατιώτες για να τους αναπτερώσει το ηθικό ώστε να γίνει ακμαιότατον και να πετύχουν την νίκη που τους έδινε πρώτα απ όλα η Παναγιά μας, που πήγαινε μπροστά.Δεν προσέφερε τις υπηρεσίες της στους Ναζί,ούτε πήγε στη Γερμανία.
Επίσης όταν αυτή η Γενοκτόνος χώρα, μέχρι το 1922 εγκληματούσε με τον πιο φρικτό τρόπο κατά εκατομμυρίων ψυχών, οι διανοούμενοι δε σιώπησαν, δεν έμειναν στο νιρβάνα τους να μη συγκρουστούν και να συνεχίσουν τις προγραμματισμένες τους δραστηριότητες αλλά κατέθεσαν τον λόγον της αληθείας και κατήγγειλαν τα εγκλήματα.

Ψήφισμα διανοουμένων κατά της Γενοκτονίας το 1921.


Χριστό κι Ελλάδα έχουμε απόλυτη ανάγκη κι εδώ στην Ελλάδα και απέναντι που έχουμε αναρίθμητα αδέλφια, σάρκα από τη σάρκα μας κι οστούν απ΄τα οστά μας που αν τολμήσουν να δηλώσουν Έλληνες καταλήγουν σε λευκό κελί όπως ο Γιάννης Βασίλης Γιαϊλαλί που κοντεύει χρόνο αιχμάλωτος και οι κρυπτοχριστιανοί που ανάβουν τα κεράκια τους κάτω από τη γη προσδοκώντας την πολυπόθητη ώρα της ελευθερίας και της Ανάστασης.
Ας συμπαρασταθούμε στ΄αδέλφια μας.Ας καταγγείλουμε το καθεστώς που τους στερεί και τον Χριστό και την Ελλάδα και μετά ας χαρούμε όλοι μαζί τα ωραία έργα του πολιτισμού μας.
Καλή Λευτεριά στον Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί, τον Άγγελο και τον Δημήτρη.
Καλή Ανάσταση.

Τετάρτη 4 Απριλίου 2018

Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος ...



Η μουσική είναι ένα δώρο του Θεού στον άνθρωπο, μια παγκόσμια γλώσσα, ένα βάλσαμο ψυχής.   
Ίσως οι συνομήλικοι, 40άρηδες,50άρηδες θυμούνται την ιστορία του Sun City το 1985.
Όταν το κράτος της Νότιας Αφρικής ήταν υπό το καθεστώς του Apartheid, το Sun City ήταν θέρετρο, τόπος αναψυχής για τους προνομιούχους του συστήματος.
Προς ψυχαγωγία τους, καλούσαν γνωστούς σε όλον τον κόσμο καλλιτέχνες αλλά οι ευαισθητοποιημένοι στα ανθρώπινα δικαιώματα αρνούνταν δημόσια και κατήγγειλαν το απάνθρωπο καθεστώς.

Στα δικά μας ,τα σημερινά δεδομένα, όταν έχεις στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου ένα κράτος που κοντεύουν δυό χρόνια, φυλακίζει κάθε έναν που αντιστέκεται είτε πολιτικό αντίπαλο, είτε δημοσιογράφο, μάνες με παιδιά,κατακρεουργεί άμαχο πληθυσμό στην Αφρίν μπροστά στα μάτια του απαθούς πλανήτη και φτάνει στην αλαζονεία ν΄αρπάξει δύο στρατιωτικούς σου εν ώρα υπηρεσίας να τους κρατεί παράνομα και να τους έχει σε λευκό κελί 36 ημέρες εσύ φίλε καλλιτέχνη με την επιρροή που ασκείς στο κοινό σου δεν πρέπει να το καταγγείλεις ;

Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος ,
αν πράγματι υπηρετείς τις πανανθρώπινες αξίες του πολιτισμού
οφείλεις να ακολουθήσεις το παράδειγμα των συναδέλφων σου
και τη στάση που κράτησαν με το Sun City.

Καλλιτέχνες ενωμένοι ενάντια στο Apartheid.