Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2018

Γεώργιος Ανδρεάδης :Μια ανεκτίμητη προσφορά στο Ποντιακό Ζήτημα



Στις 31 Δεκεμβρίου του 2015 άφησε την τελευταία του πνοή ο Γεώργιος Ανδρεάδης, ένας Πόντιος ευπατρίδης,πολιτικός επιστήμων και συγγραφέας 40 βιβλίων που έγινε γέφυρα επικοινωνίας με την ιστορική μας πατρίδα, τον Πόντο,τη Μικρά Ασία, την Ανατολή.




Ο Γεώργιος Ανδρεάδης γεννήθηκε στα προσφυγικά χαμόσπιτα μέσα στις λάσπες της Καλαμαριάς το 1936, φοίτησε στο κολλέγιο Ανατόλια (Κολλέγιο Ανατόλια λειτουργούσε αρχικά στη Μερζιφούντα του Πόντου και μετά τη Γενοκτονία μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη) κι έπειτα στο Πανεπιστήμιο του Freiburg.Πραγματοποίησε από τα φοιτητικά του χρόνια κι εντεύθεν 52 ταξίδια στον Πόντο, καλλιεργώντας σχέσεις φιλίας με τους δικούς μας ανθρώπους που έμειναν εκεί,και τους ντόπιους ανακαλύπτοντας τραγικές προσωπικές ιστορίες από τη Γενοκτονία που κατέγραψε στα βιβλία του και φέρνοντας στο φως άγνωστες πτυχές του απαράγραπτου και ατιμώρητου μαζικού εγκλήματος εναντίον των προγόνων μας, όπως τα 100.000 ορφανά και οι 60.000 αγνοούμενοι.

Τα ορφανά και οι αγνοούμενοι του Πόντου αναδεικνύονται σ΄ένα από τα πιο γνωστά του βιβλία την "Ταμάμα,η αγνοούμενη του Πόντου", που μεταφράστηκε και έγινε και ταινία κάνοντας ευρύτερα γνωστό το ζήτημα της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής.
Την Ταμάμα γνώρισε ο Ανδρεάδης προσωπικά, ήταν κόρη ιερέως,του παπαΓιάννη του Κοτρίδη,το τρίτο από τα τέσσερα παιδιά του, τρία κορίτσια κι ένα αγόρι.Στη Γενοκτονία βρήκαν τραγικό θάνατο ο αδελφός και οι γονείς της,η Ταμάμα στην εξοντωτική πορεία θανάτου αποχωρίστηκε από τις αδελφές της που διέφυγαν στην Ελλάδα και μεγάλωσε ως θετή κόρη ενός Τούρκου στρατιωτικού.
Όταν το 1970 έπαθε άνοια άρχισε να θυμάται λέξεις και γεγονότα της παιδικής της ηλικίας.
Επανασυνδέθηκε με την οικογένειά της στην Ελλάδα κι αυτό της χάρισε υγεία και μερικά χρόνια ακόμη ζωής.Συγκλονιστικό είναι το γεγονός ότι ο Ανδρεάδης μετά τον θάνατό της Ταμάμα μετέφερε και σκέπασε το μνήμα της με διαβασμένο χώμα.



Τα συγγραφικά δικαιώματα της τουρκικής έκδοσης της "Ταμάμα" έχουν εκχωρηθεί στην UNESCO για την αναστήλωση της ιστορικής Μονής Παναγίας Σουμελά στον Πόντο.
Ο σπόρος που έσπειρε στον Πόντο απέδωσε καρπούς όσο ήταν εν ζωή και συνεχίζει. Γι΄αυτό το φασιστικό βαθύ κράτος της Τουρκίας τον απέλασε το 1998 και του στέρησε την πρόσβαση στον δικό του επίγειο παράδεισο καταπάτησε δε και το στοιχειώδες ανθρώπινο δικαίωμα, τον σεβασμό στην τελευταία επιθυμία του νεκρού, να θαφτεί στο Μποζ τεπέ,το υψηλότερο σημείο της Τραπεζούντας.

Η πρώτη ιστορική εκδήλωση προς τιμήν του έγινε από τους 7 συνεργαζόμενους συλλόγους της Ανατολικής Θεσσαλονίκης,"Παναγία Σουμελά"Θέρμης, "Παναγία Σουμελά" Αγίου Αντωνίου,"Αργοναύτες" Μεσημερίου,"Αργοναύτες" Πετραλώνων και Ποντιακούς Συλλόγους Λακκώματος,Κ.Σχολαρίου,Μονοπήγαδου, με τίτλο παρμένο από βιβλίο του "Μαγκάλι Μνήμης" και ομιλητές τους συναγωνιστές και συνοδοιπόρους του, Ισαάκ Σαλασίδη, Φωκίωνα Φουντουκίδη και Θεοφάνη Μαλκίδη.

Συγκλονιστική ήταν η μαρτυρία στην εκδήλωση της συζύγου του Αναστασίας για το πως,τέσσερις ημέρες μετά την κηδεία του ,τέσσερεις υψηλόβαθμοι Τούρκοι αξιωματούχοι έφεραν και απέθεσαν στο μνήμα του πριν σκεπαστεί με τα μάρμαρα, τέσσερα κιλά χώμα από την Τραπεζούντα από το χωριό που γεννήθηκε ο πατέρας του,Κυριάκος Ανδρεάδης που υπήρξε βουλευτής του Εθνικού Συμβουλίου του Πόντου.
Πως λειτουργούν οι πνευματικοί νόμοι!

Ο πολιτισμός και οι παναθρώπινες αξίες ενώνουν τα πρόσωπα και τους λαούς.




Τώρα πια η ψυχή του αγαπημένου μας Γιώργου πετά πάνω από τη λατρεμένη Σουμελά, αγναντεύει την καλλίστη των πόλεων,την πόλη του Αγίου Ευγενίου, Τραπεζούντα, αναπαύεται στα παρχάρια του Πόντου κι επιβλέπει με αγάπη την προσπάθεια της προσέγγισης των Ανταλλαγέντων ένθεν κακείθεν του Αιγαίου που συνεχίζεται αδιαλείπτως.

Σ΄ευχαριστούμε Γιώργο που μας βοήθησες ν΄ανακαλύψουμε τα αδέλφια μας. Η προσπάθεια να τα γνωρίσουμε και να μας γνωρίσουν συνεχίζεται.
Καλό Παράδεισο.

Η πρώτη εκδήλωση προς τιμήν του : "Μαγκάλι Μνήμης", Λάκκωμα Χαλκιδικής, 16.4.16.

https://www.youtube.com/watch?v=63a8gNiq2d4&list=PLGe0vmvpJYE_dGRiKI8ihEUy_qDgvTRa9&index=5

Η μεταφορά της "Ταμάμα" στον κινηματογράφο :
https://www.youtube.com/watch?v=DqjPNGsOpz0

Εις μνήμην Γεωργίου Ανδρεάδη, του Φόρη Πεταλίδη.
http://efxinospontos.gr/eidiseis/619-efyge-se-ilikia-80-eton-o-syggrafeas-giorgos-andreadis

Για το βιβλίο του Θεοφάνη Μαλκίδη : Mνήμη Γεωργίου Ανδρεάδη
http://efxinospontos.gr/vivlio/2700-theofanis-malkidis-mnimi-georgiou-andreadi

Θεοφάνης Μαλκίδης : Μνήμη Γεωργίου Ανδρεάδη τρία χρόνια μετά.
https://malkidis.blogspot.com/2018/12/yorgo-andreadis-yasamn-yitirdi.html





Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018

Οι αριθμοί-μύθοι στην προπαγάνδα υπέρ των Σκοπίων

 Από την αρχή του 2018, ο Ελληνικός Λαός αντιδρά, αντιστέκεται και διαδηλώνει κατά της πρόθεσης υπογραφής και μετά τις 17/6, της υπογραφής  της  <<Συμφωνίας>> των Πρεσπών.

Αρχής γενομένης από τον θρίαμβο του Συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης στις 21 του Γενάρη, όπου 1.000.000 Έλληνες διαδήλωσαν ειρηνικά την αντίθεσή τους στο ξεπούλημα της Μακεδονίας. Ακολούθησαν αμέτρητες πορείες, διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις, μηχανοκίνητες πορείες ,ανοιχτές συνελεύσεις, ομιλίες, ψηφίσματα και κάθε είδους κινητοποίηση ενάντια στο κατάπτυστο προσύμφωνο των Πρεσπών.

Κανένα από αυτά δεν έδειξαν η δημόσια τηλεόραση και τα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια.
Ένα πέπλο σιωπής για τον μεγαλειώδη αγώνα του ελληνικού λαού, που απλώνεται όλο και περισσότερο.
Μόνο οι παρόντες, οι συμμετέχοντες κι όσοι ασχολούνται με το διαδίκτυο, πληροφορούνται  ένα μικρό μέρος της κινητοποίησης.

Η δημόσια τηλεόραση την οποία όλοι πληρώνουμε, διαθέτει τηλεοπτικό χρόνο μόνο για όσους στηρίζουν τις κυβερνητικές επιλογές ενώ η αντίθετη άποψη αποσιωπάται συστηματικά.
Μία άνευ προηγουμένου πλύση εγκεφάλου γίνεται στο τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό κοινό με επιχειρήματα ψευδή και χυδαία,κατά το Γκαιμπελικό «πες, πες κάτι θα μείνει».

Θεσσαλονίκη 14.12.18
Κάποιοι χαρακτηριστικοί αριθμοί της προπαγάνδας.

α) 151

Μετράν, μετράν τα κουκιά, τους βγαίνουν λένε, 151 βουλευτές κι έτσι ισχυρίζονται ότι μπορούν να κυρώσουν την <<Συμφωνία>> στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με τον Θεοφάνη Μαλκίδη, Δρα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και Μέλους της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών βάσει Συντάγματος από την στιγμή που πρόκειται για Διεθνή Συμφωνία χρειάζεται διευρυμένη πλειοψηφία για να περάσει,ήτοι 180 βουλευτές.
Ακόμη και αν μικρότερα κόμματα προβούν στη συνηθισμένη τακτική τους,να κάνουν
show και ν΄αποχωρήσουν όπως στην ψηφοφορία για την πρόταση μομφής ώστε να πέσει ο πήχυς, πάλι δεν τους βγαίνουν τα κουκιά.
Και γεννάται το ερώτημα.
Από τους 300,οι 151 εικάζεται ότι θα στηρίξουν το κατάπτυστο προσύμφωνο. Οι υπόλοιποι 149 δε γνωρίζουν αυτήν την λεπτομέρεια ;Δε γνωρίζουν τους νόμους και το Σύνταγμα ;
Γιατί δε μιλούν ; Γιατί δεν διεκδικούν ;
Mόνο ο κ.Μαλκίδης γνωρίζει το Σύνταγμα σ΄αυτήν τη χώρα ;

«Στο τέλος δεν θα θυμόμαστε τα λόγια των εχθρών μας, αλλά τη σιωπή των φίλων μας», Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

β) 70
Δεν πρέπει να ταπεινώσουμε λένε τους Σκοπιανούς γιατί 70 χρόνια χρησιμοποιούν το όνομα(κλεμμένο). Και εμείς που το χρησιμοποιούμε 3000 χρόνια γιατί είναι δικό μας;
Γιατί εμείς είμαστε οι μόνοι αληθινοί Μακεδόνες ;
Προτιμούν να ταπεινώσουν εμάς, τους Έλληνες.

γ)140
Συμπολίτευση και Αντιπολίτευση το ίδιο τροπάριο.<<Τους έχουν αναγνωρίσει 140 χώρες>>.
Η αλήθεια είναι ότι ΔΕΝ τους έχουν αναγνωρίσει 140 χώρες αλλά…

«Οι χώρες βεβαίως δεν είναι 140 αλλά 106. Υπάρχει και μία ακόμη, το Κόσοβο, που είναι το 107ο . Όμως το Κόσοβο δεν είναι καν μέλος του ΟΗΕ παρόλο που 111 χώρες το αναγνωρίζουν».
Από το βιβλίο "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Η <<Συμφωνία>> της 17ης Ιουνίου 2018 και ο Ελληνικός λαός"
του Θεοφάνη Μαλκίδη,εκδόσεις Εύξεινος Λόγος" Επιτροπή για τη Διεθνοποίηση και την Αναγνώριση της Γενοκτονίας.


Από τις 106 χώρες πάνω από 60 είναι της Βρετανικής Κοινοπολιτείας 
(Dzibouti,East Timor) που το πολύ οι γείτονές τους να γνωρίζουν ότι αποτελούν κρατική οντότητα, άντε και λίγο παρά πέρα.

Στην απάτη των αριθμών του ψεύδους της προπαγάνδας,αντιτάσσουμε τον αριθμό της θριαμβεύουσας αλήθειας :
372
372 ακαδημαϊκοί της κλασικής αρχαιότητας, Έλληνες και Ελληνικής καταγωγής κι όχι μόνο,από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, Οξφόρδη,Καίμπριτζ, Χάρβαρντ, οι επαΐοντες, οι ειδικοί επί του αντικειμένου, το καλοκαίρι του 2009 έστειλαν μια επιστολή στον τότε πρόεδρο ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα αποδεικνύοντας με συντριπτικά επιχειρήματα πως ο Μέγας Αλέξανδρος είναι Έλληνας και η Μακεδονία Ελλάδα και μόνον.
http://www.proinos-typos.gr/epistoli-kris-spyrou-pros-ton-proedro-tis-dimokratias-gia-zitima-ton-skopion/

Θεσσαλονίκη 14.12.18
Η Θεσσαλονίκη
α) Με το Συλλαλητήριο της 21
ης Γενάρη όπου 1.000.000 Έλληνες διαδήλωσαν σθεναρά κατά της πρόθεσης της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε συμφωνία με τα Σκόπια
β)Τη Συγκέντρωση της 27ης Ιουνίου μπροστά στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης όπου εκατοντάδες πολίτες υπό βροχή βροντοφώναξαν την αντίθεσή τους στη μεθόδευση της Κυβέρνησης στις Πρέσπες.
γ) Το Συλλαλητήριο της 8ης Σεπτέμβρη όπου εκατοντάδες πολίτες διαδήλωσαν την αντίθεσή τους και υπέστησαν θηριώδη βία και αδίστακτη καταστολή
δ) Με τη μεγαλειώδη μαθητική πορεία στις 29 Νοέμβρη απέδειξε ότι ο αγώνας έχει και συνέχεια και συνέπεια,
και με δεκάδες πορείες σε εβδομαδιαία βάση εδώ και έξι μήνες
αντιδρά, αντιτίθεται, αντιστέκεται στην παράδοση άνευ όρων και το ξεπούλημα της πατρίδας μας, δεν αποδέχεται την υπογραφή ενός διορισμένου και όχι εκλεγμένου αντιπροσώπου του ελληνικού λαού και διεκδικεί το δικαίωμα κάθε Έλληνα πολίτη να πάρει θέση μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες για το ζωτικό θέμα της Μακεδονίας που είναι αποφασιστικό για το παρόν και για το μέλλον της πατρίδας μας.
Την υπογραφή τη βάζει ο λαός
και όχι ο προδότης ο πρωθυπουργός.
Εμείς δεν υπογράψαμε .
Ο αγώνας συνεχίζεται.
Θα νικήσουμε.



Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

Μακεδονία = Ελλάδα

Την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018 έρχεται ο Τσίπρας να κάνει πολιτική ομιλία στο Palais De Sports της Θεσσαλονίκης για να δείξει ότι η Θεσσαλονίκη στηρίζει τη "Συμφωνία" των Πρεσπών.

Τι προεκλογικές κινήσεις είναι αυτές !
Προκηρύχθηκαν εκλογές και δεν το μάθαμε ;
Θα το ανακοινώσουν μετά το δωδεκαήμερο ;
Θα το κάνουν όπως το Γενάρη του ΄15 εσπευσμένα για να αιφιδιάσουν αντιπάλους και να μην προλάβουν να θέσουν υποψηφιότητα ;
Θα το κάνουν όπως το Σεπτέμβρη του ΄15 με λίστα ώστε οι υποψήφιοι να είναι επιλογή του εκάστοτε αρχηγού άρα απολύτως ελεγχόμενοι ;

Συλλαλητήριο Θεσσαλονίκης 21.1.18


Είναι τυφλοί ;
Είναι κουφοί ;
Δεν είδαν, δεν άκουσαν τη Θεσσαλονίκη στις 21 Ιανουαρίου 2018, όπου 1.000.000 Έλληνες βροντοφώναξαν προς πάσα κατεύθυνση ΟΧΙ στην πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στη "Συμφωνία" με τα Σκόπια;

Η Θεσσαλονίκη πρωτοστατεί στον αγώνα για την υπεράσπιση της Μακεδονίας όλο το ΄18.
Αμέτρητες πορείες, διαμαρτυρίες,συγκεντρώσεις με σύνθημα "ΟΧΙ στη Συμφωνία των Πρεσπών,η Μακεδονία είναι ΕΛΛΑΔΑ".

Συλλαλητήριο Θεσσαλονίκης 21.1.18


















Δεν είδαν, δεν άκουσαν εκατοντάδες Έλληνες πολίτες που διαδήλωσαν υπέρ της Μακεδονίας στις 8 Σεπτεμβρίου 2018 παρά την βία και την καταστολή ,όπου δεν δίστασαν να ρίξουν χημικά εναντίον παιδιών, γερόντων ,και κάθε είδους ευπαθών κοινωνικών ομάδων ;



Θεσσαλονίκη 8.9.18





Δεν είδαν, δεν άκουσαν τους νέους, τους μαθητές, τον μέλλον αυτού του τόπου που βγήκαν στους δρόμους στις 29 Νοεμβρίου διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους στην προδοσία των Πρεσπών ;



Aν δεν βλέπουν
και δεν ακούν
ας αποσυρθούν.
Είναι ακατάλληλοι για πολιτικά αξιώματα.
Η εξουσία τους εκπορεύεται από το λαό
και ο προορισμός τους είναι να υπηρετούν τον Ελληνικό λαό και τα συμφέροντά του μόνον .-

Τούτος ο λαός δεν ξέρει πολλά λόγια
αλλά θα χρησιμοποιήσει όπως πρέπει το μόνο όπλο που μπορεί να στρέψει επάνω τους.
Την ψήφο του.
Σύντομα...

Μακεδονία = Ελλάδα
Ελλάδα = Δημοκρατία
Δημοκρατία = Ισονομία
Ισονομία = Δικαιοσύνη
Δικαιοσύνη = Ελευθερία σκέψεως και λόγου

Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018

Η Ελλάδα προορίζεται να ζήσει και θα ζήσει





Από ένα σχολείο δημόσιο ανθελληνικό, αντιχριστιανικό με σκοπό να βγάζει γενίτσαρους :

α ) Bρέθηκαν μαθητές στην Έδεσσα που πριν το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης ανέρτησαν πανό σε τρία Λύκεια δηλώνοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι η Μακεδονία είναι Γη Ελληνική.
http://www.karatzova.com/2018/02/blog-post_836.html

β) Βρέθηκαν μαθητές στην Κατερίνη , στην παρέλαση για την απελευθέρωση της πόλης που παιάνισαν τον ύμνο της Μακεδονίας της ξακουστής.
https://www.youtube.com/watch?v=IsqSShHuhKM

γ)Βρέθηκαν μαθητές στο 1ο ΓΕΛ ΓΕΡΑΚΑ που αψήφισαν τις συνέπειες και πλήρωσαν το τίμημα για την Μακεδονία την ξακουστή.
https://www.youtube.com/watch?v=ty-dxo8r7zA




Και τελικά στεκόμαστε με δέος ενώπιον ενός νέου ανθρώπου,του Κωνσταντίνου Κατσίφα ,που θυσιάστηκε για την ελληνικότητα και τη λευτεριά της Βορείου Ηπείρου.




Ο Ελληνισμός ζεί στην ψυχή, στην καρδιά, στον νου των νέων Ελλήνων.
Έχουμε βέβαιη την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα αποτινάξει και αυτόν τον ζυγό
και θα διώξει και τους σημερινούς τύραννους και βαρβάρους.

Καλή λευτεριά πατρίδα.
Καλή Ανάσταση.

https://www.youtube.com/playlist?list=PLGe0vmvpJYE9lBOVix4UAHhYueDO8L-BO

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

Ένα κεράκι στη μνήμη του αείμνηστου Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια.


Εκδήλωση τιμής και μνήμης :
"Aπό τον Καποδίστρια στη Γενοκτονία
κι από την Μακεδονία στο καθήκον μας".
Στο προσκύνημα του Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου,Ζόγκα,Ελληνικού,Άργους, 21.10.18.


Σε κλίμα δέους και συγκίνησης έγινε το μνημόσυνο και ακολούθως εκδήλωση,εις τιμήν και μνήμην του πρώτου και μοναδικού Κυβερνήτη της Ελλάδος,Ιωάννη Καποδίστρια, στο Ιερό Προσκύνημα Αγίου Ιγνατίου στην Ζόγκα Άργους,την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018.




Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ,άρχισε η εκδήλωση προς τιμήν του αοιδίμου πρώτου Κυβερνήτου του Ελληνικού Κράτους και μαρτυρικώς τελειωθέντος στο Ναύπλιο,παρουσία του Μητροπολίτου Αργολίδος κ.κ.Νεκταρίου κι εκπροσώπων του κλήρου.

Την εκδήλωση άνοιξε ο κτήτωρ του προσκυνήματος,ιερομόναχος Ιγνάτιος Γρηγοριάτης ο οποίος εξήρε τόσο την πρωτοβουλία για τη διενέργεια της εκδήλωσης όσο και τον κεντρικό ομιλητή, κ.Θεοφάνη Μαλκίδη, Δρα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών για τις αξίες που πρεσβεύει και το έργο του.
Ο π.Ιγνάτιος αναφέρθηκε στον υποδειγματικό Ηγέτη Ιωάννη Καποδίστρια,ως πρόσωπο ανεπανάληπτο,μοναδικό,που του οφείλουμε πολλά για το έργο που κατάφερε να επιτελέσει μέσα σε λίγα χρόνια γι αυτό πρέπει διαχρονικά να τον ενθυμούμεθα και να τον τιμούμε.
Ένα έξοχο πρόσωπο με Χριστό και πατρίδα στην καρδιά του που αξιώθηκε να έχει μαρτυρικό τέλος προ των πυλών του Ιερού Ναού του Αγίου Σπυρίδωνος,Ναυπλίου.



Σε μια σύναξη με προσκυνητές από τη Θεσσαλονίκη,τη Χαλκιδική,το Άργος,την Κόρινθο,την Καλαμάτα, ο Δρ Θεοφάνης Μαλκίδης σκιαγράφησε το πορτραίτο του αείμνηστου Κυβερνήτη όπως έχει κάνει στο παρελθόν και σε άλλες ομιλίες του.Ανέφερε μεταξύ άλλων :

"Όταν ο Μέττερνιχ έστειλε τις μυστικές υπηρεσίες της Αυστροουγγαρίας,στο Συνέδριο της Βιέννης που ήταν ως εκπρόσωπος της Ρωσσίας,ως υπουργός εξωτερικών ο Καποδίστριας,οι υπουργοί εξωτερικών πλην ενός,ήταν όλοι στα κέντρα "διασκέδασης".
Ο μοναδικός που δεν μπόρεσαν να  βρούν γιατί ήταν στην εκκλησία της Βιέννης,ήταν ο Καποδίστριας.
Όταν τον ενημέρωσαν, ο Μέττερνιχ είπε με δόση αυτοκριτικής :
"Μπορούμε να νικήσουμε τους πάντες,αλλά δεν μπορούμε να νικήσουμε τον έντιμο".
Χρειαζόμαστε έντιμους πολιτικούς που να το λέει και ο λόγος και η πράξη τους.

Ο Καποδίστριας δεν ήθελε να φτιάξει μόνο ένα κράτος σοβαρό, ήθελε να φτιάξει ένα ωραίο,όμορφο κράτος σοβαρό.Σήμερα αυτός ο τόπος της φιλοκαλίας δεν έχει όμορφες πόλεις, δεν έχει όμορφα πράγματα.
Ο Καποδίστριας δεν πήγαινε σε διασκεδάσεις στις επτά παρά είκοσι όταν δολοφονήθηκε, πήγαινε στον Όρθρο.Παρόλα αυτά ο έντιμος και ασκητικός κυβερνήτης στα σχολικά εγχειρίδια συκοφαντείται ότι έπαιρνε μίζες.
Πρέπει να ξαναπιάσουμε το νήμα από την αρχή. Ποιό είναι το πρώτο νήμα ;
Είναι να δούμε ανθρώπους όπως ο Ιωάννης Καποδίστριας.
Δεύτερον,ν΄αποκαταστήσουμε τη βλάβη που έχει υποστεί η ελληνική κοινωνία.
Τι έφτιαξε πρώτα ο Καποδίστριας όταν πήγε στην Αίγινα ;
Oρφανοτροφείο.
Σήμερα έχουμε και πολλά ορφανά με την κυριολεκτική έννοια και με την μεταφορική.
Ο λαός μας είναι ορφανός, έχει χάσει την πίστη του.Έχει απελπιστεί κι έχει απογοητευτεί.
Δεν αρμόζει σε Έλληνες και σε Χριστιανούς,η απελπισία,η απογοήτευση και ο φόβος.
Είμαστε ένας λαός που πρέπει να δει πίσω για να βαδίσει μπροστά.
Όχι ως προγονολατρεία ή ως νεκροφιλία...
Εμείς πρέπει να κρατηθούμε από δύο πυλώνες.Ο πρώτος είναι η πίστη μας και το άλλο είναι η παράδοση η ελληνική.Πρέπει να αποκαταστήσουμε την ελληνικότητά μας.


Είμαστε στο εμείς και όχι στο εγώ.
Αν και ο Μακρυγιάννης ήταν αντίπαλος του,έγραψε για τον Καποδίστρια :
"Τη στιγμή που δολοφονήθηκε ο Καποδίστριας διαγουμίστηκε η πατρίδα.
Αυτό το οποίο πρέπει να γνωρίζουνε οι ΄Ελληνες είναι ότι ο Καποδίστριας κυβέρνησε αγγελικώς."
Νεότερες έρευνες λένε ότι ίσως ο Καποδίστριας ήταν μοναχός.
Που έχει μια πάρα πολύ μεγάλη αξία αυτό να το αναδείξουν οι σχετικοί ερευνητές.
Γι΄αυτό λοιπόν ψάχνετε και να ψάχνετε έντιμους ανθρώπους που θα μας κυβερνήσουν αγγελικώς."

Την εκδήλωση έκλεισε ο Μητροπολίτης κ Νεκτάριος ο οποίος επεσήμανε ότι ο αυθεντικός πατριωτισμός στοιχίζει όπως και η πίστη μας στοιχίζει ως σταυρός, ως θυσία και συνεχάρη τον ομιλητή για την προσπάθεια.

Κατόπιν όλοι μαζί έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο και το Τη υπερμάχω.

Eντυπωσιασμένο το κοινό συνεχάρη τον κ.Μαλκίδη,ένας ένας.Και κατευθύνθηκε στον υπαίθριο χώρο του προσκυνημάτος,όπου δεσπόζει ένας ευμεγέθης Σταυρός,σε έναν θαυμάσιο εξώστη με θέα το Ναύπλιο. Εκεί χόρεψε χορούς Πελοποννήσου το παράρτημα Κουτσοποδίου του Λυκείου Ελληνίδων Άργους.Ήχοι ελληνικότητας και παράστημα ελληνικής λεβεντιάς και κάλλους.







Την εκδήλωση υποστήριξαν οι σύλλογοι :
Λύκειο Ελληνίδων Άργους
Σύλλογος Ποντίων Αργολίδας
Πολιστιστικός Σύλλογος Κορίνθου "Η Τερψιχόρη"
Σύλλογος Ποντίων Κορίνθου

Μετά το πέρας των χορευτικών εκδηλώσεων προσφέρθηκε κέρασμα στους προσκυνητές.

Αξίζει να αναφερθεί ότι την εκδήλωση επιμελήθηκε με αγιορείτικη φιλοκαλία μέχρι την τελευταία της λεπτομέρεια ο π.Ιγνάτιος ,όπως διακονεί πάντα τον εμπερίστατο λαό του Θεού με περισσή αγάπη και θυσία.









Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018

Γράμματα Σπουδάματα, του Θεού τα πράγματα



Υπήρξα μία από τις πιο πιστές τηλεθεάτριες της εκπομπής
"Γράμματα Σπουδάματα" του δασκάλου-θεολόγου Δημήτρη Νατσιού.

Για πολύ καιρό,κάθε Τρίτη,πριν τις 21.00 έκανα στο fb αναγγελία της εκπομπής ,του θέματος και του καλεσμένου, χωρίς να μου το ζητήσει κανείς γιατί πίστευα ότι αξίζει να τη δουν όσοι περισσότεροι συμπατριώτες γίνεται.
Η μικρή αυτή προσπάθεια συνέβαλλε ώστε να γίνουν συνεργασίες για εκδηλώσεις όπως π.χ.η πρόσκληση του κ.Νατσιού από τους 7 συλλόγους της Ανατολικής Θεσσαλονίκης το Μάρτη του 2013 για την ανάδειξη της συμβολής των Ποντίων στην Επανάσταση του 1821.
Με έκπληξη, θλίψη ,απορία ακούσαμε τον κ.Νατσιό, στην Ξάνθη,την Κυριακή 30.9.18, να μας ανακοινώνει ότι την εκπομπή την έκοψε το κανάλι με την αιτιολογία ότι "έκανε τον κύκλο" της.
Ένα από τα ελάχιστα μετερίζια πατριωτικού λόγου πέρασε στην εκκωφαντική σιωπή των υπολοίπων.
Το εξωφρενικό είναι ότι όχι μόνο σταματά η εκπομπή αλλά διεγράφη και η λίστα αναπαραγωγής της από το κανάλι της GREEKTV4E, εκατοντάδες ώρες πατριωτικού λόγου παραδόθηκαν στη λήθη.
Για του λόγου το αληθές,κάντε μια αναζήτηση στο youtube της εκπομπής Γράμματα Σπουδάματα με τίτλο "Από την παιδεία του Έθνους,στην α-παιδεία του σήμερα" που εδώ κι ένα τρίμηνο κόντευε τις 500 προβολές.

Η πατρίδα η δική μας δεν κάνει κύκλους.
Η πατρίδα η δική μας ακολουθεί πορεία σταυρική,κάθετα προς τον ουρανό και οριζόντια σ΄όλη την οικουμένη.
Κι έτσι θα συνεχίσει.


Ενδεικτικοί τίτλοι εκπομπών με το θέμα,τον καλεσμένο και την ημερομηνία προβολής :

Γράμματα Σπουδάματα του δασκάλου-θεολόγου Δημήτρη Νατσιού :

27/11/12 “Η κρίση υπό το φως του καντηλιού “
Καλεσμένος :Λάμπρος Σιάσιος, καθηγητής Ιστορίας της Φιλοσοφίας


22/1/13  " Καππαδοκία, ήθη και έθιμα στον αέναο κύκλο του χρόνου "
Καλεσμένος: Κωνσταντίνος Νίγδελης, Ιστορικός συγγραφέας

5/2/13 Θέμα : «Παιδεία και αγωγή κατά τους Τρεις Ιεράρχες»
Καλεσμένος: π. Θεόδωρος Ζήσης, Ομ. Καθηγητής Α.Π.Θ.

12/2/13  Η αποστασία των διανοουμένων
Καλεσμένος: Γιώργος Καραμπελιάς,
Εκδότης Περιοδικού Άρδην - Συγγραφέας

26/3/13 Θέμα :Το Ορθόδοξο Χριστιανικό μάθημα Θρησκευτικών
Καλεσμένος: Ευάγγελος Πονηρός, Δρ. Θεολογίας-Mr. Φιλολογίας

2/4/13 Θέμα : "Η Ελλάδα στην δίνη των προβλημάτων"

Καλεσμένος: Βενιαμίν Καρακωστάνογλου,
Διεθνολόγος - Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Θεσσαλονίκης

9/4/13Θέμα : Πίστη και Πατρίδα στο παιδικό βιβλίο
Καλεσμένες: Μυρσίνη Βιγγοπούλου, Συγγραφέας Παιδικών Βιβλίων
και Σταυρούλα Σταμάτη, Επιμελήτρια Άθως Παιδικά

16/4/13 Θέμα : "Η κρίση και η Ορθόδοξη πραγματικότητα "
Καλεσμένος: π. Νικόλαος Λουδοβίκος, Καθηγητής
και Πρόεδρος Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης

7/5/2013 Εμβληματικές μορφές της Μακεδονίας:
Γεώργιος Μόδης και Αυγουστίνος Καντιώτης
Καλεσμένη: Μαρία Μαντουβάλου, Αναπλ. Καθηγήτρια Νέας
Ελληνικής Φιλολογίας Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

18/6/13
"H συνάντηση Ελληνισμού & Χριστιανισμού και τα αποτελέσματά της"
π.Γεώργιος Μεταλληνός, Ομότ. Καθηγητής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

9/12/14 Θέμα : «Τσετέ-παπάς» ο ανταρτόπαπας του Πόντου
Καλεσμένος: π. Σταύρος Παπαδόπουλος,
Πρωτοπρεσβύτερος Ι. Μητροπόλεως Δράμας


«Ο εκχριστιανισμός και τα μοναστήρια του Πόντου »
Καλεσμένος : Θεοδόσιος Κυριακίδης ,
δρ Νεότερης Ιστορίας
και επιστημονικός συνεργάτης της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ


20/5/14 «Γενοκτονία της Μνήμης »
Καλεσμένος : Θεοφάνης Μαλκίδης
Δρ Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών

3/3/15 "Η Αλληλεγγύη ως πράξη και στάση ζωής"
Καλεσμένος : Θεοφάνης Μαλκίδης
Δρ Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών

«Κοινωνική Γενοκτονία στην Ελλάδα »
Καλεσμένος : Θεοφάνης Μαλκίδης
Δρ Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών

«Η σιωπή των διανοουμένων»
Καλεσμένος : Θεοφάνης Μαλκίδης
Δρ Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών

6/6/18 «Μακεδονία – Ελληνισμός,»
Καλεσμένος : Θεοφάνης Μαλκίδης,
Δρ Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών 

21/2/16 "Ο Ορθοδόξος Ναός Άγιος Γεώργιος Ροτόντα"
Καλεσμένος : Κυριάκος Κυριαζόπουλος
Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ στην έδρα του Εκκλησιαστικού Δικαίου

"Σκοπιανό : Ντροπή να ντροπιαστούμε"
Καλεσμένος : Kωνσταντίνος Νιχωρίτης
καθηγητής του ΠΑΜΑΚ στο Τμήμα Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών.

«Στην πατρίδα ήταν αλλιώς»
Kαλεσμένος :Συγγραφέας Γεώργιος Μάνος

«Χρόνοι δίσεκτοι και μήνες οργισμένοι»
Kαλεσμένος :Συγγραφέας Γεώργιος Μάνος
"Από την παιδεία του Έθνους στην α-παιδεία του σήμερα"
Καλεσμένη : Δέσποινα Στεφανίδου,πολύτεκνη μητέρα.

Στο διαδίκτυο παραμένουν λίγες ,δημοσιευμένες από άλλους χρήστες του youtube εκτός του GREEKTV4E.
Mια μικρή προσπάθεια περισυλλογής απ΄ότι απέμεινε.Η συλλογή συνεχίζεται.

https://www.youtube.com/playlist?list=PLGe0vmvpJYE96APT7Ct2ceO_6I80cJgih



Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018





Για την παγκόσμια διαστρέβλωση της ιστορίας της Μακεδονίας μας
και με την ελπίδα της Νίκης !

Στο παγκόσμιο στερέωμα
κυριαρχεί το σκοτάδι,
στη γωνία τ΄Ευαγγέλιο
κι ο Χριστός πουθενά.

Και το ψέμα και τ΄άδικο
βασιλεύουν και πάλι
και ψευδαίσθηση έγινε
στην καρδιά η χαρά..

Η ιστορία σπιλώνεται
η αλήθεια τρικλίζει
και σμπαράλια ξαπλώνεται
στην πολύπαθη γη..

Τι κι αν είν΄αυταπόδεικτο
και το χώμα φωνάζει
πως η Μακεδονία ήταν
κι είν΄Ελληνική.

Μα,υπάρχουν ψυχές
που πονάνε ακόμα
και λίγες δεν είναι,
είναι πολλές.

Της καρδιάς τους το αίμα
δε θα πάει χαμένο
η Πατρίδα θα ζήσει
μεγάλες στιγμές.

Κρατηθείτε αδέλφια
απ΄το κομποσχοίνι,
διαβάστε Παράκληση
στην Παναγιά!

Στης μετάνοιας μπείτε
βαθιά το καμίνι,
καμίνι που όμως
θα φέρει δροσιά !

Μαζί με τους Μάρτυρες
και τους Προφήτες
τους αγνούς στρατιώτες
του Ιησού μας Χριστού.

Ας βαδίσουμε πλάι του
για να δούμε τη νίκη
κι ας γευτούμε το φως τους,
το φως του Σταυρού !

Πάρτε θάρρος αδέλφια
θα σβηστεί το σκοτάδι,
χίλιοι ήλιοι θα λάμψουν
θα ξανάρθει η αυγή !

Θα γελάσουν τα χείλη
ο Χριστός σαν μιλήσει
και θα δούμε την μέγιστη
ανατροπή !



Πρεσβυτέρα
Δέσποινα Βασιλειάδου




Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018

Στην πατρίδα (σ΄αυτήν που έχουμε όλοι μαζί) πριν λίγα χρόνια ήταν αλλιώς...




Μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη.
Από τις πιο ζωηρές αναμνήσεις της παιδικής μου ηλικίας είναι η χαρά.
Τι χαρά είχαμε αρχές Σεπτέμβρη, όταν πλησίαζαν οι ημέρες της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Μπαίναμε μέσα σ΄έναν κόσμο μαγικό, με περίεργα πρωτότυπα εκθέματα που κέντριζαν την περιέργεια και τη φαντασία μας.Με εντυπωσιακές πολιτιστικές εκδηλώσεις .Ευκαιρία να μπούμε στο Παλαί ντε Σπορ Με λιχουδιές που μόνο εκεί και τότε βρίσκαμε.  .Η Δ.Ε.Θ. ήταν ένας από τους λόγους που μας έκαναν να νοιώθουμε υπερήφανοι ως πολίτες της Θεσσαλονίκης, όπως ο μοναδικός ναός του πολιούχου μας Αγίου Δημητρίου, ο Λευκός Πύργος και τόσοι άλλοι θησαυροί της πρωτεύουσας της Μακεδονίας μας.



Τα χρόνια πέρασαν ,τα δεδομένα της ζωής μας άλλαξαν.
Πολύτεκνη μητέρα πια, ζώντας ανατολικά της Θεσσαλονίκης, πέρασαν πολλά χρόνια που δεν προλάβαινα ή δεν μ΄ενδιέφερε να επισκεφθώ την Έκθεση.
Και μια χρονιά,αρχές Σεπτέμβρη,την ημέρα εγκαινίων της Δ.Ε.Θ. δεχθήκαμε την πρόσκληση από τον Σύλλογό μας,των Πολυτέκνων Ν.Θεσ/νίκης "Οι Άγιοι Πάντες", να παραλάβουμε μια σχολική τσάντα για το πρωτάκι μας που θα πήγαινε στο Δημοτικό.
Κατεβαίνω από το λεωφορείο, με το πρωτάκι μου στο ένα χέρι και το μικρότερο παιδάκι μου στο άλλο και κατευθύνομαι μέσω της οδού Ίωνος Δραγούμη στο λιμάνι, στα γραφεία του Συλλόγου.
Μα τι γίνεται ; Σε κάθε γωνιά, σε κάθε διασταύρωση, άνδρες των δυνάμεων καταστολής, με πλήρη περιβολή, με τα όπλα τους σε εμφανή σημεία.Τρομάξαμε. Τα μικρά ζάρωσαν πάνω μου, μόλις μετά βίας συγκρατιόνταν να μην ξεσπάσουν σε κλάματα.Φάνηκαν αιώνες τα λίγα μέτρα που έπρεπε να διασχίσουμε μέχρι να φθάσουμε στα γραφεία του Συλλόγου.
Χαμένη αθωότητα, νοσταλγία της αμεριμνησίας.
Όλη αυτή η ένοπλη κατάσταση γύρω μας για να προστατεύσει εμάς από τι και από ποιούς ;
Ή τους άλλους από εμάς ;

Σάββατο  8 Σεπτεμβρίου 2018
Χιλιάδες πολίτες που μετέβησαν στη Θεσσαλονίκη να διαδηλώσουν ειρηνικά εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών, δέχθηκαν τη βίαιη καταστολή, σωματική και τη λεκτική βία.
Πάνοπλοι εναντίον άοπλων, εξοπλισμένοι με μάσκες και μέσα προφύλαξης εναντίον απροετοίμαστων αδύναμων, γέρων, γυναικόπαιδων, αποκλεισμένων από παντού.
Κι όμως οι πολλοί, οι μικροί, οι αδύναμοι άντεξαν.

Μικρός λαός που πολεμά
δίχως σπαθί και βόλια
για όλου του κόσμου το ψωμί,
το φως και το τραγούδι. (Γ.Ρίτσος)
Φωτογραφία από Livemedia.gr



Πάντως η χαρά του Σεπτέμβρη χάθηκε.
Τη γιορτή και το πανηγύρι της πόλης το έκλεψαν
και το έκαναν φόντο σε κούφια λόγια και κυβερνητικές εξαγγελίες χωρίς αντίκρυσμα.

Κι όμως, λίγα χρόνια πριν
σ΄αυτήν την  πατρίδα που την έχουμε όλοι μαζί
ήταν αλλιώς...
Μια φορά κι έναν καιρό...στη Δ.Ε.Θ. , 1980

Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018

7 Σεπτεμβρίου, Μνήμη Καπετάν Βαγγέλη Φωτιάδη και Αρίσταρχου Τσαμασλίδη



Σαν σήμερα, 7-9-1967
άφησε την τελευταία του πνοή ο σωτήρας των Ελλήνων του Ατά παζάρ,Καπετάν Βαγγέλης Φωτιάδης.





Ο καπετάν Βαγγέλης γεννήθηκε το 1895 στο Σατουρβάν του Ατά παζάρ.
Βγήκε στο βουνό για λόγους τιμής και συγκρότησε αντάρτικο με 500 ενόπλους.
Πολέμησε αδίστακτα Τσέτες,Τσανταρμάδες,και στρατιώτες ως τον ξερριζωμό.

Στις 30 Ιουνίου του 1920 είπαν ότι η Ελλάς έφτασε στην Προύσα.





Μάζεψαν όλους τους ικανούς Χριστιανούς από 18-55 ετών για να ετοιμάσουν χαρακώματα στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας.
Από τα χωριά Κεστανέπουνάρ, Κίρεζλι, Γάσπαση,Τσοπάνγιατάχ συγκεντρώθηκαν 145 παλληκάρια.Τα 22 από το Τσοπάνγιατάχ τα πήγαν στην Ακτή κοντά στη Μαύρη θάλασσα και τα δολοφόνησαν με μαχαίρι.
120 κατέβασαν με νταούλια και ζουρνάδες στο τουρκοχώρι Κοτσάαλή.
Έβαλαν τους Έλληνες να χορέψουν τον τελευταίο χορό,τον χορό του θανάτου και κατόπιν τους οδήγησαν στον τόπο της εκτελέσεως,κοντά στη Μαύρη θάλασσα στις εκβολές του ποταμού Γουίν.
Οι μελλοθάνατοι χαιρέτησαν ηρωικά.
"Εμάς ας σκοτώσετε. Ζήτω η Ελλάδα !"

Μετά τη δολοφονία, οι Τσέτες μπήκαν στα χωριά,οι Έλληνες φύγαν στα βουνά, έκλεψαν, λεηλάτησαν ότι πολύτιμο υπήρχε και τα έκαψαν.
Ο καπετάν Βαγγέλης συγκέντρωσε όλους τους κρυμμένους Έλληνες ,τους προστάτευσε με σώμα επίλεκτων ,πέρασαν τον ποταμό Σαγγάριο, τους οδήγησε σώους την Νικομήδεια και τους παρέδωσε στην Ελληνικό Στρατό.Μετά από πολλές περιπέτειες έφτασαν στην Ελλάδα.
Στην Ελλάδα ο καπετάνιος δεν παντρεύτηκε, δεν άφησε απογόνους.
Συγχωριανοί του ζουν στη Μάνδρα Ξάνθης.
Σε μία συμπλοκή για πολιτικούς λόγους έχασε το ένα του χέρι.
Η Ελληνική μητριά πολιτεία δεν αναγνώρισε καμμία τιμή ούτε αποκατάσταση στον Καπετάν Βαγγέλη όπως και σε κανέναν άλλο οπλαρχηγό του Αντάρτικου στον Πόντο.
Που έγραψαν ένα έπος αντίστοιχο του 1821.
Έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του με τη συνδρομή ευγνωμόνων διασωθέντων κυρίως στην Νέα Νικομήδεια Ημαθίας και το Μεσημέρι Θεσσαλονίκης.
Συγχωρέθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 1967.

Παραμένει αδικημένος και μετά θάνατον.




Σαν σήμερα, 7-9-2017

συγχωρέθηκε ο Αρίσταρχος Τσαμασλίδης, ιατρός που διέσωσε την ιστορία του Καπετάν Βαγγέλη και των χωριών του Ατά παζάρ.

Ο Αρίσταρχος Τσαμασλίδης έφυγε 81 ετών στις 7-9-2017.
Ήταν το πρώτο από τα 5 παιδιά του Γεωργίου Τσαμασλίδη, που πολέμησε στο Ελληνοαλβανικό μέτωπο και γύρισε με κομμένο το δεξί πόδι. Όντας ιδιαίτερα ευφυής ο Αρίσταρχος, στο Δημοτικό περνούσε τις τάξεις  γρηγορότερα από τους συνομηλίκους του.Τελείωσε σε μικρή ηλικία το Γυμνάσιο.
Ήθελε να σπουδάσει γιατρός αλλά τα οικονομικά της οικογένειας δεν το επέτρεπαν. Εκείνη την εποχή ένα βιβλίο Ιατρικής  στοίχιζε 5000 δρχ που ήταν ο μισός προϋπολογισμός μιας χρονιάς.
Συγγενής  του τον συμβούλεψε να δώσει εξετάσεις στη Στρατιωτική Ιατρική.Ήρθε 2ος σε βαθμολογία. Ο πρώτος ήταν  γιος Στρατηγού και τον έβαλαν πρώτο τιμής ένεκεν. Ρουσφέτι στο ρουσφέτι όμως,ο ένας γιος βουλευτή, ο άλλος στρατιωτικού και πάει λέγοντας ,τον Αρίσταρχο τον άφησαν απ΄έξω.
Ξαναδίνει την επόμενη χρονιά και κατατάσσεται 4ος.Τότε ένας συγγενής  τους, στρατιωτικός γιατρός πάει στον πατέρα του και τον συμβουλεύει."Γιώργο, άμα δεν πας στην Αθήνα στον υπουργό, το παιδί θα μείνει πάλι απ΄έξω".Είχαν ένα μακρινό συγγενή, βουλευτή,ονόματι Τσακιρίδη στην Κοζάνη. Πάει ο κυρ Γιώργης στο βουλευτή, του εκθέτει την υπόθεση, εκείνος υποσχέθηκε ότι θα μεριμνήσει αλλά ο πατέρας  πίστεψε ότι θα τον γελάσει.
Στην Αθήνα εκείνο τον καιρό μπορούσε να πάει κανείς από την Κοζάνη, Από τη Θεσσαλονίκη δεν είχε δρόμο απ΄ευθείας.Κοζάνη, Σαραντάπορο,Μπράλλο, Αθήνα.Είχε ο κυρ Γιώργης ένα ταγάρι με ψωμί και τυρί και κίνησε για την Αθήνα.Πάει στο υπουργείο (ποιό ;).
Mπαίνει μέσα και τους λέει, είμαι ο Γεώργιος Τσαμασλίδης, άφησα τα πόδια μου στα βουνά της Αλβανίας, θέλω να δω τον υπουργό.Δεν του δώσαν σημασία.Σηκώνει  το μπαστούνι κι απειλεί : "Έχω 4 χειροβομβίδες στο ταγάρι, αν δεν με δεχτεί, θα σας πάρω όλους μαζί μου".
Τον στέλνουν στον Γενικό Γραμματέα.Τον ρωτάει ο κυρ Γιώργης : "Εσύ ποιός είσαι ; ""Ο Γενικός Γραμματέας  τάδε""Σας είπα θέλω να δω τον υπουργό, θα τινάξω το κτίριο στον αέρα".
Τον δέχτηκε ο υπουργός, του εξέθεσε την υπόθεση, έκανε ένα τηλεφώνημα ο υπουργός , μπήκε ο Αρίσταρχος στη σχολή .
Την εποχή εκείνη τα βιβλία της σχολής ήταν ακριβά.Ο ίδιος κατέγραψε τις σημειώσεις του στο μάθημα της Παθολογικής Ανατομικής **κι αυτές τις σημειώσεις, ο ένας με τον άλλον τις χρησιμοποιούσαν οι φοιτητές για το μάθημα. Λέγεται ότι ακόμη αυτό το σύγγραμμα διδάσκονται στο πέμπτο έτος.
Τελειώνει ,τον στέλνουν στην Αλεξανδρούπολη.Εκεί από ανθυπίατρος έγινε υπίατρος.Μ΄ένα ποδήλατο πήγαινε 40 χλμ και φρόντιζε τους ασθενείς του.
Στα 27 του παθαίνει μια ασθένεια του νευρικού συστήματος.Πάει ο αδελφός του Στάθης, τον παίρνει με το τραίνο, ο Αρίσταρχος με φρικτούς πόνους, τον φέρνει στο 424 στρατιωτικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. . Έφεραν δυο κορυφαίους Άγγλους γιατρούς,τον εξετάζουν, δεν μπόρεσαν  να καταλήξουν σε διάγνωση. Από ΄κει τον μεταφέρουν στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο στην Αθήνα. Μετά από εξετάσεις καταλήγουν στη διάγνωση κι ότι είναι ανίατη και δεν μπορούν να του προσφέρουν τίποτα ιατρικά.
Του ζήτησαν να επιλέξει : να του αφήσουν το πτυχίο ιατρικής ή να του βγάλουν σύνταξη.
Εκείνος είπε: "27 χρονών παιδί είμαι, αφήστε μου το πτυχίο και θα γίνω μόνος μου καλά."
Κάποια στιγμή έρχεται στην Ελλάδα ένας φημισμένος Άγγλος ομοιοπαθητικός γιατρός .Στέλνει μια συνάδελφό του , που εμπιστευόταν, γιατρό που είχε σπουδάσει στη Ρωσσία, την Ηρώ ,που του έκανε και φυσιοθεραπείες,να ακούσει και να του μεταφέρει τι είπε ο Άγγλος και να ζητήσει τι συγγράματα να μελετήσει.
Μελέτησε τα συγγράματα της Ομοιοπαθητικής***, πίστεψε ότι βρήκε μέσα απ΄αυτό την αιτία της πάθησής του κι έγινε από τους πρωτοπόρους στην Ομοιοπαθητική στην Ελλάδα. Όσοι βγήκαν μετά ,από τα χέρια του πέρασαν.Πίστευε ο ίδιος και οι συγγενείς του ότι η παράταση της  ζωής του προήλθε από αυτά τα φάρμακα.
Όσο για την αιτία, έλεγε, τον παππού του στον Πόντο τον τσίμπησε ένα δηλητηριώδες φίδι.Όποιον τσιμπούσε πέθαινε, αλλά αυτός ήταν ο πρώτος παλαιστής, γερό κόκκαλο. Μετά από 8 ημέρες που χαροπάλευε, συνήλθε.Κληρονόμησε την ασθένεια η πρώτη του κόρη κι από εκείνην ο πρώτος της γιος, δηλαδή ο Αρίσταρχος.
Σ ΄όλη του τη ζωή μάζευε στοιχεία ιστορικά για τον τόπο καταγωγής του και γενικότερα για την Ιστορία της Γενοκτονίας. Είχε δεχθεί απειλές για τη ζωή του. Ήθελε να εκδοθούν μετά το θάνατό του.

"Εμείς ξαναρριζώσαμε, χτίσαμε το σπιτικό μας, δημιουργήσαμε.Οι νεκροί μας έμειναν εκεί, όπου χύθηκε το αίμα τους, για να θυμίζουν ότι και ΄κείνα τα μέρη ήταν Ελληνικά και οι "φίλοι που δεν έχουν ντροπή"
τα έδωσαν βορά στις ορδές του Αττίλα.
Αυτήνοι όταν έχουν το ζόρι,θα ζητήσουν και θα ξαναζητήσουν τη βοήθειά μας,ενώ οι ύαινες θα γελογαυγίζουν πάνω από τα απομεινάρια κάποιου λεσιού, ότι όλοι τρώνε από μας, όμως μένει κάποια μαγιά και ξαναγεννιώμαστε και αυγατίζουμε..."

Αρίσταρχος Τσαμασλίδης,ιατρός

Αιωνία η μνήμη.



(Η σημερινή μορφή του μνήματος του Καπετάν Βαγγέλη Φωτιάδη στη Νέα Νικομήδεια Ημαθίας)











Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018


Προς κάθε μια ψυχή που η καρδιά της χτυπά για την Μακεδονία. 

Στην Θεσσαλονίκη μας 
την πόλη τη σπουδαία, 
και πάλι θ' ανταμώσουυμε 
να γίνουμε παρέα. 

Θα'ν 'του Σεπτέμβρη στις οκτώ
σας δίνουμε σημάδι.
Σύναξη στο Βελλίδειο
στις επτά το βράδυ. 

Ένας υπέροχος δεσμός, 
μια ιερή πορεία, 
για να βροντοφωνάξουμε 
για την Μακεδονία. 

Με μια φωνή να ακουστεί 
σ' όλης της γης τα μήκη, 
πως η Μακεδονία μας 
στους Έλληνες ανήκει!

Εν έθνος, μια ταυτότητα, 
μια γλώσσα, μια ιστορία. 
Οι Μακεδόνες είν' Έλληνες, 
όλα τ' αποδεικνύουνε 
πάπυροι και βιβλία. 

Κι αν σιωπήσουμε εμείς 
οι πέτρες θα φωνάξουν. 
Τα χώματα τα ιερά 
με πόνο θα στενάξουν!

Γιατί είν' ντροπή και όνειδος 
για όλη την Οικουμένη!
Η αλήθεια όταν σπιλώνεται 
ο σπίλος παραμένει!

Πώς να αντέξει η καρδιά 
τούτη την προδοσία;
Τ' ανόητα χαμόγελα 
από την Ηγεσία;

Κι οι Πρέσπες πώς δεν άνοιξαν 
για να καταποντίσουν 
και τα στυλό και τα χαρτιά 
στον πάτο να βυθίσουν;
Μα οι Πρέσπες κι αν σιώπησαν 
ο Κύριος θα μιλήσει. 
Ποιός Άγιος, ποιός Ήρωας 
δε θα μας βοηθήσει;

Άμα τα χέρια μας ψηλά 
υψώσουμε και πάλι 
κι άμα στο μέρος της καρδιάς 
σκύψουμε το κεφάλι;

Τα θλιβερά προσύμφωνα 
θα μείνουνε στο Προ.
Θα δούμε την ματαίωση 
και θα'ναι οριστικό. 

Πιστέψτε το Συνέλληνες 
θα στήσουμε γιορτάσι. 
Τούτο το νομοσχέδιο 
ποτέ δεν θα περάσει!

Δέσποινα Βασιλειάδου 
Πρεσβυτέρα

Τρίτη 21 Αυγούστου 2018

Μαρτυρία της Πρεσβυτέρας Δέσποινας Βασιλειάδου για το Συλλαλητήριο στη Βίγλα 17.6.18



   Αισθάνομαι την ανάγκη να κάνω μια αναφορά κι έναν απολογισμό για το συλλαλητήριο στο οποίο επέτρεψε ο Πανάγαθος Θεός να συμμετάσχω. Αλήθεια! Τον δόξασα που το επέτρεψε και αναπαύθηκε η φωνή της συνείδησής μου. Δεν είχα τις αναμονές ότι θα εμποδίζαμε την υπογραφή της κατάπτυστης συμφωνίας. Ήθελα όμως να είμαι εκεί για να φωνάξω το "όχι, δεν συμφωνώ" και να νιώσω ότι κρατώ το χέρι των αδελφών που με δυναμική ώθηση ψυχής το διοργάνωσαν, έχοντας πίστη και ελπίδα όχι μόνο στον Θεό, αλλά και σε όλους εμάς για την μεγαλειώδη συμμετοχή μας. Είχαν τόση εμπιστοσύνη στο πατριωτικό συναίσθημα των συνελλήνων, που έλεγαν πως θα είμαστε εκεί 500.000 άνθρωποι και θα ματαιώσουμε την συμφωνία. Δεν φοβήθηκαν δημόσια να εκτεθούν! Τελικά, είμασταν χιλιάδες. Πολλές χιλιάδες, αλλά σίγουρα όχι εκατοντάδες χιλιάδες.
   Είμασταν ένα ποταμάκι που ξεχείλισε. Αλλά, όχι ένα μεγάλο ποτάμι που υπερχείλισε, το οποίο ίσως και να ήταν ικανό να σβήσει το ανόητο χαμόγελο των προδοτών και να πετάξει ως μίασμα από τα χέρια τους την πένα της υπογραφής.
Ας είναι! Το πρόσημο του απολογισμού είναι πραγματικά θετικό!
   Όταν ανεβαίναμε με το λεωφορείο για το χιονοδρομικό της Βίγλας, όπου οι αστυνομικοί μας κατεύθυναν αντί για την περιοχή των Πρεσπών, δηλαδή σίγουρα 40-50 χιλ. μακρυά, βλέπαμε χιλιόμετρα πριν παρκαρισμένα δεξιά και αριστερά χιλιάδες αυτοκίνητα. Ατέλειωτους ανθρώπους πεζούς που ανέβαιναν αποφασιστικά, πολλοί έχοντας στους ώμους τους τα παιδάκια τους, μάνες με καροτσάκια, πάσης ηλικίας ανθρώπους, αλλά και κάποιους καβάλα στ' άλογά τους. Αλήθεια θαυμαστό! 
Γενικά το επίπεδο ήταν πολύ καλό. Οι ομιλητές πολλοί που με τον θαυμαστό τους λόγο, τον γεμάτο συγκίνηση, έκαναν διάνοιξη του νού και της καρδιάς μας. Διαπιστώσαμε πόσα δεν γνωρίζουμε από την ιστορία μας, και πόσο μικρή τελικά επιρροή έχει στο Είναι της ψυχής μας και κατ' επέκτασιν στην καθημερινή μας ζωή, η θυσία αγνών ανθρώπων, που αναδείχθηκαν Πνευματικοί Γίγαντες, όπως ο Παύλος Μελάς, ο μητροπολίτης Γερμανός Καραβαγγέλης, ο καπετάν Κώττας και τόσοι άλλοι επώνυμοι και ανώνυμοι μαχητές.
Ακούσαμε πολλά! Έχω πλατειάσει στον λόγο και 3-4 σημεία θα σας αναφέρω.

Λέχτηκε: 1°.Ή Πατρίδα δεν μας ανήκει για να έχουμε το δικαίωμα να την πουλήσουμε, να την προδώσουμε, να την παραδώσουμε, να την χαρίσουμε. Εμείς ανήκουμε σ' αυτήν! Η Ελλάδα ανήκει στους Ήρωες!!!
2°. Ο καθένας από εμάς που συμμετείχαμε, θα πρέπει να δώσει αναφορά σήμερα. Είναι υποχρεωμένος να το κάνει. Όχι απαραίτητα στους διπλανούς μας. Ούτε στο  Facebook. Αλλά οπωσδήποτε σ' αυτό το Παλληκάρι, που είναι ζωντανό και κινείται αυτή τη στιγμή ανάμεσά μας. Και σήκωσε ψηλά ο ομιλητής , ένα μεγάλο πορτραίτο του Παύλου Μελά!
3°. Ο αγώνας τώρα αρχίζει!!!
4°. Έχω την πληροφορία ότι  Άγιοι τώρα αναλαμβάνουν. Ο Άγιος Δημήτριος και όλοι οι Άγιοι της Μακεδονίας την διακονία της θερμής προσευχής. Ας κρατήσουμε ενότητα και ψυχραιμία και θα μας χαρίσει τη νίκη ο Θεός.

  Ευχαριστούμε από καρδιάς τους διοργανωτές αλλά και κάθε υπερασπιστή του συλλαλητηρίου! Και κάθε Δήμαρχο που έδωσε ώθηση για την επιτυχία Του!  Μας δώσαν διέξοδο να εκτονώσουμε την θλίψη, τον θυμό και την φυσική οργή που ακολουθεί την προδοσία- και μάλιστα της Πατρίδας- και να αναπτερωθούν οι ελπίδες μας και η αποφασιστικότητά μας. Μεγάλο ευχαριστώ και σε όλους εσάς που είσασταν προσευχόμενοι, που είχατε το βλέμμα στραμμένο ψηλά και ήταν βλέμμα ικεσίας. Το νιώσαμε. Μας πλημμύρισε η Χάρις. Να είστε όλοι καλά!
Επίλογος
Ο αγώνας τώρα αρχίζει! Θα μου πείτε πώς; Πέσανε οι υπογραφές. Δεν τελείωσαν όλα; Σίγουρα όχι.  Διότι πιστεύω ότι οι απόγονοι του Οδυσσέα είναι κι αυτοί πολυμήχανοι και ευρηματικοί εφόσον θέλουν  να φτάσουν στην Ιθάκη τους! Με τη Χάρη Του Θεού, αμήν, γένοιτο!

Πρεσβυτέρα Δέσποινα Βασιλειάδου